Australië vreest claims bij gebruik van `haaienpak'

Het Australische Olympische Comité (AOC) wil opheldering over het zogeheten `haaienpak', het revolutionaire zwempak dat de hydrodynamische eigenschappen van een van de haai nabootst. Het comité heeft daartoe de hulp ingeroepen van het internationale sportgerechtshof (CAS) in Lausanne. Het hoogste sportjuridische orgaan moet beoordelen of het pak niet in strijd is met internationale regels die competitievervalsing moeten tegengaan.

Het AOC vreest dat zwemmers die bij de Olympische Spelen in Sydney een medaille winnen in het nieuwe pak, aangeklaagd kunnen worden bij het CAS wegens competitievervalsing door zwemmers zonder wetsuit. Topzwemmers onder wie Marcel Wouda en Pieter van den Hoogenband overwegen in Sydney gebruik te maken van het vorige week gepresenteerde product, Fast Skin genaamd. De wereldzwembond FINA keurde het pak onlangs goed. Volgens de bond wordt geen gebruik gemaakt van verboden hulpmiddelen, zoals zwemvliezen of handpeddels.