Aanslag in Kashmir: 40 sikhs gedood

In het dorpje Chathisinghpora, in het Indiase deel van Kashmir, zijn afgelopen nacht veertig sikhs doodgeschoten door onbekende aanvallers. De aanval kwam enkele uren voor het officiële begin van het vijfdaagse bezoek van president Clinton aan India.

Clinton sprak vanochtend zijn ,,afschuw' uit over de massamoord en riep India en Pakistan op om snel vredesbesprekingen te beginnen over de kwestie-Kashmir.

Hoewel niemand de aanslag heeft opgeëist, gaat de Indiase politie ervan uit dat de daders behoren tot één van de vele militante moslimgroeperingen die strijden voor de afscheiding van Kashmir van India. Waarnemers in India menen dat de separatisten op deze manier aandacht voor de kwestie-Kashmir wilden trekken.

Een woordvoerder van één van de radicale groeperingen, Hizbul Mujahedeen, zei vanochtend in het Pakistaanse deel van Kashmir dat India verantwoordelijk is voor de aanslag. India zou de ,,vrijheidsstrijders'' in Kashmir op deze manier als ,,terroristen'' willen afschilderen ten overstaan van president Clinton.

De sikh-minderheid woont nog steeds in een aantal dorpen in het overwegend islamitische Indiase deel van Kashmir, en is tot nu toe neutraal gebleven in de separatistische opstand die in 1989 uitbrak. Sindsdien vluchtten tienduizenden hindoes naar andere delen van India. Hoewel er de afgelopen jaren vaker massaslachtingen hebben plaatsgevonden in Kashmir werd de kleine gemeenschap van sikhs met rust gelaten.

Volgens een woordvoerder van de politie in Kashmir drong een groep zwaar bewapende mannen gisteravond het sikh-dorp binnen en scheidde mannen van vrouwen en kinderen. ,,Daarna werden ze van dichtbij doodgeschoten'', aldus de directeur-generaal van de politie, A.K. Bhan. Volgens hem spraken de aanvallers Urdu, een taal die in grote delen van Kashmir en Pakistan wordt gesproken.

Volgens het Indiase leger zijn in het Indiase deel van Kashmir zo'n 3.500 moslim-militanten aanwezig die een guerrilla-oorlog voeren tegen de Indiase autoriteiten. De militanten, onder wie Kashmiri's, maar ook veel jonge Afghanen en Pakistanen, worden volgens India opgeleid en van wapens voorzien door Pakistan. Pakistan ontkent die aantijgingen categorisch.

President Clinton probeert tijdens zijn bezoek aan Zuid-Azië India en Pakistan tot vredesbesprekingen aan te sporen. Verder wil hij dat beide landen hun nucleaire programma's terugdraaien en respect tonen voor de bestandslijn die al jaren een de facto-grens vormt tussen het Indiase en Pakistaanse deel van Kashmir. Beide landen eisen het hele grondgebied al sinds hun onafhankelijkheid in 1947 op. Veel Kashmiri's strijden voor onafhankelijke staat tussen beide landen.