Zelfmoordactie: ruim 300 doden

Het aantal slachtoffers van de collectieve zelfmoord vrijdag door een occulte sekte in Zuidwest-Oeganda zal volgens de politie vermoedelijk oplopen tot ver boven de driehonderd. Het definitieve dodental blijft mogelijk onbekend omdat forensische experts niet in staat zijn om in de verbrande puinhoop van de kerk lichamen te identificeren.

De sekte `Beweging voor de Terugkeer naar de Tien Geboden van God' werd geleid door de profeet Joseph Kibweteere, twee voormalige katholieke priesters en enkele ex-nonnen. Kibweteere had vorig jaar de sekte voorbereid op het einde van de wereld. Toen de verwachte zondvloed uitbleef, verschoof Kibweteere de datum naar 17 maart. ,,Ze wisten dat ze op 17 maart zouden sterven, want de Maagd Maria had hun beloofd op die dag in de morgen te zullen verschijnen om hen naar de hemel te dragen'', aldus een inwoner van het stadje Kanungu, waar het drama zich afspeelde. De dagen ervoor verkochten de sekteleden op advies van Kibweteere al hun bezittingen of verbrandden ze. Donderdag trokken ze met voedsel en drank de kerk in en vierden er luidruchtig feest.

Op vrijdag hielden de honderden volgelingen in hun groene, witte en zwarte gewaden een processie. Enkele leden spijkerden de ramen en deuren dicht, waarna iedereen het gebouwtje binnenging. Vermoedelijk met kerosine staken ze de kerk met golfplatendak en zichzelf in brand. Onder hen bevonden zich baby's en kinderen. Een politiewoordvoerder zei over aanwijzingen te beschikken dat Kibweteere zijn volgelingen de kerk in had gelokt om vervolgens het gebouw in vlammen te zetten. Vermoedelijk behoort de profeet tot de slachtoffers.

Religieuze sektes en kerkgenootschappen trekken steeds meer aanhangers in Afrika. De Oegandese minister Amama Mbabazi pleitte gisteren voor nieuwe maatregelen tegen sektes om soortgelijke tragedies te voorkomen.

Op het erf van de kerk bevond zich ook een school. Een leerling van de school zei vorig jaar in een gesprek met een krant dat hij de school had verlaten. Een opleiding had geen zin meer, want het einde van de wereld was ophanden.

ACHTERGRONDpagina 5

    • Koert Lindijer