World Online onderuit op beurs

De koers van World Online is vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs gedaald tot ver onder de introductieprijs van 43 euro waartegen het aandeel afgelopen vrijdag naar de beurs werd gebracht.

Ruim een uur na opening werd een dieptepunt van 39 euro genoteerd, een verlies van 9,3 procent ten opzichte van het slot van 43,20 euro op vrijdag. Na een euro te zijn opgeveerd, zakte het aandeel tegen half twee opnieuw weg tot 38,30 euro.

De omzetten in aandelen World Online waren vanmorgen fors en de begeleidende banken, ABN Amro en Goldman Sachs, lieten volgens handelaren onder 43 euro de verdediging van de koers varen. Handelaren uitten hun twijfels over de uitgiftekoers van vrijdag, die volgens hen te hoog is geweest. ABN Amro onthield zich van commentaar.

De gebeurtenissen rond World Online droegen vanmorgen bij aan een nerveuze stemming rond Internet-aandelen in Europa. In Milaan werd handel in aandelen van de Italiaanse Internet-aanbieder Tiscali opgeschort na een daling van tien procent.

Tiscali bleek voor het eerst sinds de beursgang nieuwe aandelen te willen uitgeven. Dat nieuwe beroep op de kapitaalmarkt wordt op de financiële markt gezien als een belangrijke test of beleggers de koersen Internet-aandelen overgewaardeerd vinden of niet. ABN Amro is ook betrokken bij de emissie van Tiscali.

Uitgezonderd het Franse LibertySurf, dat elf procent steeg, waren aandelen van Internet-aanbieders, waaronder het Spaanse Terra en het Britse Freeserve, overwegend in mineur vanmorgen in Europa.

Juist vanmorgen gaf het kabel- en mediabedrijf UPC meer details over de voorgenomen beursgang van Chello, dat Internet via de kabel aanbiedt. Chello, dat vrijdag liet weten inmiddels 150.000 abonnees te hebben, wordt zowel in Amsterdam als op de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq genoteerd. Volgende maand wordt het prospectus verwacht, voor een beursgang tweede kwartaal van dit jaar.