Woede over persbreidel in Servië

In twee steden in het zuiden van Servië is dit weekeinde door duizenden inwoners betoogd tegen de sluiting van plaatselijke radio- en televisiezenders door het regime van president Slobodan Miloševic.

In Kraljevo gingen zowel zaterdag als gisteren enkele duizenden mensen de straat op, nadat vrijdag vertegenwoordigers van het bewind de plaatselijke zender onklaar hadden gemaakt door vitale onderdelen mee te nemen. De zender zou geen zendvergunning hebben. De betogers in Kraljevo scholden het regime uit voor `Rode gangsters'. De politie liet zich tijdens de demonstraties niet zien.

In Pirot werd zaterdag en gisteren voor de derde en vierde opeenvolgende dag tegen het regime gedemonstreerd. Ook hier maakten vorige week inspecteurs uit Belgrado de plaatselijke zender onklaar.

Het regime in Belgrado is nu al twee weken bezig met een campagne om onafhankelijke media in Servië tot zwijgen te brengen. Tot nu toe zijn zeven onafhankelijke radio- en televisiezenders onklaar gemaakt, omdat ze geen vergunning zouden hebben of omdat ze niet zouden hebben betaald voor het gebruik van de frequenties. In één geval werd de zender door gemaskerde politiemannen kapotgeslagen en werden twee employé's zwaar mishandeld.

Vorige week dreigde de Servische minister van Telecommunicatie 168 onafhankelijke radiozenders en 67 onafhankelijke televisiestations te sluiten omdat ze hun schuld aan de staat niet zouden hebben voldaan. De actie tegen de media is volgens waarnemers de grootste in Servië in tien jaar. De actie werd ingeleid door Miloševic, die eind december zei dat alle onafhankelijke media in Servië door Westerse regeringen worden gecontroleerd. (Reuters, AP)