Wiebelende korf, arbiter standvastig

Voor het eerst werden er in het korfbal voorafgaande aan de grote eindstrijd in Ahoy' (komende zaterdag) halve finales gespeeld. Eén van de twee wedstrijden, Deetos-Nic., eindigde gisteren in grote commotie. Spelers, begeleiders en fans van Deetos waren woedend op scheidsrechter Ben Derriks, die volgens de Dordtenaren had verzuimd in de laatste seconden van de tweede verlenging een strafworp te geven. Omdat Nic-speler Mike Vlietstra tegen de paal liep, wiebelde de korf en daarom zou de laatste schotpoging van de wedstrijd geen doel hebben getroffen.

En zo won Nic. met 24-23 en staat de Groningse ploeg zaterdag in Ahoy' tegenover Die Haghe, dat met 17-12 van de landskampioen van de afgelopen drie jaar, PKC, won. ,,Het was geen strafworp. Dat weet ik nog steeds zeker'', zegt de bekritiseerde scheidsrechter Derriks.

De tv-beelden hebben u niet op andere gedachten gebracht?

Derriks: ,,Integendeel. Ik heb de beelden wel twintig keer teruggekeken, stap voor stap, want ik ben in het bezit van een goede videorecorder. Ik heb op het beeld de ballijn gevolgd met behulp van de muur op de achtergrond. Daardoor ben ik er nog steeds van overtuigd dat ik een goede beslissing heb genomen.''

Hoe luidt de spelregel precies?

,,De bal moet een redelijke kans hebben dat hij in de korf zou zijn beland als de korf niet had bewogen.''

Klopt het dat u na afloop een klap van een supporter heeft gekregen?

,,Dat is overdreven. Ik ben hardhandig weggeduwd. Maar ik kan wel tegen een stootje. Ik zit bij de brandweer en ben wel wat gewend. En als er wordt geslagen, gebeurt dat maar twee keer: één keer mis en één keer slaat hij achterover. Ik heb geen klacht ingediend. Dat zou wat kleinzielig zijn geweest. Ik kan de woede wel begrijpen. Als je met één been in de finale staat en zoiets gebeurt in de laatste tien seconden, is dat zuur. In 90 procent van de gevallen wordt in zo'n situatie een strafworp toegekend. Ik had het mezelf ook makkelijk kunnen maken door een strafworp te geven. Maar dan zou ik niet eerlijk zijn geweest.''