Van Heumen predikt rust bij Den Bosch

Op het optreden van zijn hockeysters viel weinig op of aan te merken. Op de speaker des te meer. Luidkeels kondigde de spreekstalmeester van Den Bosch gisteren de rentree van oud-bondscoach Gijs van Heumen aan op de Nederlandse hockeyvelden. Tot ongenoegen van de hoofdpersoon. ,,Daar hou ik dus niet van'', bromde de interim-coach van Den Bosch na de afgetekende zege (6-0) op Hilversum.

Tevreden was Van Heumen (47) daarentegen over het gedisciplineerde spel van het elftal dat hij vrijdagavond tijdens de laatste training voor het eerst onder handen nam. ,,Geen onnodig balverlies, geen gele kaarten en geen fysieke duels – precies zoals we vooraf hadden afgesproken'', constateerde hij naderhand fijntjes.

Van Heumen had zich geen betere tegenstander kunnen wensen. Hilversum bezet de voorlaatste plaats op de ranglijst en aan de Oosterplas werd gisteren pijnlijk duidelijk waarom. Het veredelde studentengezelschap groef zich in op eigen helft en hield de bal zelden langer dan één minuut in de ploeg. Nog vier duels resten Hilversum om de achterstand (vier punten) op de nummer tien, het al even bescheiden Push, ongedaan te maken en degradatie te ontlopen.

Den Bosch hernam door de zege de leiding in de hoofdklasse, mede dankzij het gelijkspel van koploper Amsterdam tegen HGC (1-1). Vier speelronden voor het einde van de reguliere competitie is het bereiken van de play-offs nog slechts een formaliteit. Op basis van het aanwezige talent, onder wie zes internationals, moet Van Heumen in staat worden geacht om binnenkort de landstitel te prolongeren.

Maar zover reikten de gedachten van de opvolger van de woensdag ontslagen Bas Swildens gisteren niet. Van Heumen predikt rust en beschouwt het terugbrengen van de spelvreugde als zijn belangrijkste opdracht. ,,Deze meiden hebben het een en ander meegemaakt waardoor het plezier langzaam maar zeker verdween. Daarom hebben we vandaag een aantal afspraken gemaakt, wetende dat als de speelsters zich daaraan zouden houden de spelvreugde als vanzelf terugkeert.''

Van Heumens rentree is naar eigen zeggen een eenmalige vriendendienst. Al jaren is hij een trouw bezoeker van Den Bosch omdat zijn beide dochters daar spelen. Toen voorzitter Rob Campbell hem donderdag verzocht de vrouwen uit de brand te helpen, hoefde hij niet lang na te denken. ,,Tegen elke andere club had ik nee gezegd, al was het voor twee maanden. Voor Den Bosch maak ik graag een uitzondering, want met deze vereniging voel ik mij verbonden.''

Desondanks kwam zijn aanstelling als een verrassing. Acht jaar geleden trad de zoon van voormalig mannenbondscoach Wim van Heumen voor het laatst op als clubtrainer, bij zijn inmiddels aan lager wal geraakte jeugdliefde MOP uit Vught. Sindsdien was Van Heumen actief als bestuurder: eerst als technisch directeur bij de hockeybond (KNHB), vervolgens als algemeen directeur bij een club uit de eerste divisie van het betaalde voetbal, Eindhoven.

Zeker na de breuk met de KNHB leek Van Heumen hockey voorgoed uit zijn hoofd te hebben gezet. ,,Uit fatsoen'' weigerde hij gisteren opnieuw in te gaan op de achtergronden van het vertrek, inmiddels al weer drie jaar geleden. Maar het is een publiek geheim dat verschillen van mening met (een deel van) het toenmalige bestuur ten grondslag lagen aan de breuk.

Gisteren wenste Van Heumen, tegenwoordig directeur bij een detacheringsbureau voor sporters in Wijchen, vooral stil te staan bij Den Bosch. Behalve de ploeg van nieuwe impulsen te voorzien staat hij voor de taak de geest van een van zijn voorgangers, Siegfried Aikman, te verdrijven. Hoewel die twee jaar geleden overstapte naar Kampong, zijn de speelsters hem niet vergeten. Bij de minste tegenslag wordt met weemoed teruggedacht aan de sociaal vaardige Aikman, zoals zijn opvolgers tot vervelens toe ondervonden.

Bovendien wordt Van Heumen geacht de schande van twaalf maanden geleden uit te wissen toen Den Bosch zich de eindoverwinning in het Europa-Cuptoernooi voor landskampioenen door de neus liet boren. Die zeperd bleek de inleiding tot het ontslag van Eric-Jan Pennock, de coach die naar verluidt te nadrukkelijk orde en gezag nastreefde.

Zijn opvolger, de relatief onervaren Swildens, werd gewogen en te licht bevonden door de selectie. Voor voorzitter Campbell was de motie van wantrouwen aan het adres van de oud-coach van Gooische en Pinoké reden op zoek te gaan naar ,,een man met aanzien''. Die vond hij in de persoon van Van Heumen. ,,Op basis van zijn enorme staat van dienst willen de speelsters van Gijs wél iets aannemen.''

Campbell weersprak de suggestie als zou het bestuur opnieuw zijn gezwicht voor de druk vanuit de spelersgroep. ,,Als bestuurder dien ik signalen op te pikken. Als die signalen mij zeggen dat er geen basis meer is de samenwerking voort te zetten, dan moet ik ingrijpen.'' Ook Van Heumen wilde geen kwaad woord horen over zijn elftal. ,,Deze meiden zijn niet lastig. Ze leggen de lat hoog omdat ze iets willen bereiken. Dat kun je ze onmogelijk kwalijk nemen.''