UPC en World Online flink naar beneden

Een hogere Nasdaq-index kon niet verhinderen dat UPC vanmorgen ver terug moest op de Amsterdamse beurs. Het aandeel daalde met 7,2 procent en werd onder de zwaargewichten alleen voorbijgestreefd door World Online, dat ruim 8 procent inzakte.

Een directe verklaring voor UPC's koersval kon niet worden gegeven, anders dan een reactie op de forse stijging van vrijdag en het nieuws dat internet-dochter Chello volgend kwartaal naar de beurs gaat.

De melding door onder meer Reuters dat analisten Chello waarderen op 10 miljard euro kan hebben bijgedragen aan de mineurstemming rond UPC. Voor elk van de 150.000 Internetabonnees zou omgerekend een bedrag moeten worden betaald dat een veelvoud is van de waardering van World Online.

World Online zelf raakte vanmorgen dieper in de problemen. Nadat de beursgang vrijdag afliep met een sisser, en het fonds niet veel verder kwam dan zijn introductiekoers, moest World Online vanmorgen nog verder terug. Rond half tien werd een laagste koers gesignaleerd van 39 euro, ruim 9 procent onder het slot van 43,20 op vrijdag. De rest van de ochtend kwam het aandeel daar niet meer bovenop, en zwierf rond de 39,50 euro. ABN Amro gaf geen commentaar op de slechte markt voor World Online.

Handelaren zeiden niets meer te merken van een mogelijke koerssteun door het bankensyndicaat dat World Online vrijdag naar de beurs bracht. ,,Wellicht testen ze tot hoe diep het aandeel gaat, voordat er werkelijke kopers in de markt komen,''zei een handelaar vanmorgen. De banken hebben dertig dagen de mogelijkheid om koerssteun te verlenen.

De AEX-index liet vanmorgen een stijgende lijn zien. Tegen het middaguur stond de index op 675,03 punten, een stijging van 3,12 punten ofwel 0,5 procent. Het Damrak liep redelijk in de pas met de overige Europese beurzen. Frankfurt en Parijs deden het met stijgingen van meer dan één procent beter dan Amsterdam.

Onder de hoofdfondsen was Baan de grootste stijger. De koers steeg met 6,81 procent naar 5,49 euro.

Ook KPN was in trek. Het aandeel ging met 3,80 euro naar 127,80. Het telecombedrijf zou vanmiddag met resultaten over 1999 komen.

Nadat vrijdag bekend werd dat het Spaanse telecomconcern Telefónica Endemol overneemt, toonden beleggers veel belangstelling voor het aandeel van het amusementsconcern. Het aandeel ging met 5,80 naar 148,30 euro. Maar het niveau van zo'n 158 euro dat de Spanjaarden bieden, heeft het fonds nog altijd niet bereikt.

Op de rest van het Damrak was vanmorgen weinig te beleven, zij het dat Philips zich met een winst van 5,5 procent op 190 euro deels herstelde van de koersval van de afgelopen twee weken. Op 6 maart noteerde Philips nog een slotrecord van 211,40 euro.