Trouvaille: paraplu die niet omklapt

Drie scholieren wonnen een wedstrijd voor jonge onderzoekers met een paraplu die ook bij een flinke windvlaag niet omklapt.

Paraplu's hebben last van windvlagen. Baleinen geven de geest, de plu `klapt om' en paraplubezitters moeten onbeschermd hun weg vervolgen. Drie scholieren uit Oss bedachten een eenvoudige remedie tegen dit ongemak en vielen met hun uitvinding in de prijzen.

In het Amsterdamse wetenschapsmuseum New Metropolis werden gistermiddag de winnaars bekendgemaakt van de Nationale Wedstrijd voor Jonge Onderzoekers. Onder de 110 inzendingen waren technische hoogstandjes, maar ook eenvoudige ideeën die in het dagelijks leven van pas kunnen komen. De eerste prijs in de categorie onderbouw voortgezet onderwijs werd gewonnen door Tieme Janssen (14), Joep van Dijk (14) en Sander Roeffen (13). Hun uitvinding: een paraplu die bij harde windvlagen niet omklapt. De scholieren van het Mondiaan College in Oss kregen als prijs alledrie een multimediacomputer.

Het idee is simpel: gaten in de bovenkant van de paraplu, waardoor lucht kan ontsnappen als de wind onder het scherm slaat. Een paar simpele kapjes bovenop de luchtfilters voorkomen dat je nat wordt van de regen.

De scholieren uit Oss moesten voor de techniekles met een uitvinding op de proppen komen en de geboorte daarvan was tamelijk toevallig. ,,Het regende buiten en toen dachten we aan paraplu's die omklappen. We hebben er zelf een hekel aan om nat te worden.''

Na wat knutselen was het prototype klaar en kon het testen beginnen. De drie, die door hun leraar tot elkaar werden veroordeeld, trotseerden een fikse regenbui, gewapend met paraplu en videocamera. De beelden bewezen dat de kapjes bij windvlagen omhooggaan en de lucht laten ontsnappen. ,,We hadden wel gedacht dat we in de prijzen zouden vallen'', vertelt Tieme Janssen. ,,Maar de hoofdprijs werd als laatste bekendgemaakt en toen begonnen we wel te twijfelen. Wordt het alles of niets?''

Het werd alles. De hoofdprijs werd uitgereikt door Nobelprijswinnaar Gerard van 't Hooft. Hoewel de winnaars bijzonder van hem onder de indruk waren, hebben ze geen belangstelling voor een carrière als uitvinder. Advocaat en `directeur' spreken meer tot de verbeelding. Hun winnende uitvinding willen de scholieren wel te gelde maken. Binnenkort gaan ze paraplufabrikanten benaderen om hun idee te slijten. Paraplugroothandel Knirps kent een soortgelijk ontwerp al bij parasols. Of bij een paraplu de regen ook echt buiten blijft, wil Knirps nog bekijken.