Te koop

Naturel voor de hond

Denkadog Hondenvoeder met niet-gemodificeerde maïs. Te koop bij dierenspeciaalzaken. Prijs voor 2,5 kilogram 21,50 gulden. Voor 12,5 kilogram 78 gulden.

Over de voors en tegens van genetisch gemodificeerd voedsel is nog veel discussie. Sommige fabrikanten voorzien hun producten in de supermarkt daarom van een geruststellend stickertje dat aan geen enkel gen getornd is. Denkadog heeft de primeur van hondenvoer met niet-gemodificeerde maïs.

Denkadog Superior Croque en Superior Dinner zijn bedoeld voor de volwassen hond. Ze bevatten weinig proteïnes, meer dan veertig natuurlijke voedingsstoffen, hebben een laag zoutgehalte en extra lecithine ter bevordering van een glanzende vacht. En sinds kort zijn ze gemaakt van `100 procent natuurlijke, niet-gemodificeerde maïs'. Volgens de fabrikant moet nog blijken of het wantrouwen van de consument jegens genetisch gemodificeerd voedsel terecht is. Niettemin introduceert Denkadog het nieuwe product omdat `het gevoel van onveiligheid ten aanzien van gentechnieken door consumenten als realiteit wordt ervaren'.

Een kleine rondgang langs dierenartsen leert dat er weinig te zeggen valt over de zin of onzin van hondenvoer met maïs die niet genetisch gemodificeerd is.

Vast en zeker

Axaflex raambeveiliger, verkrijgbaar in doe-het-zelfzaken. Prijs 38,95 gulden.

Elk jaar doen zich ruim 120.000 gevallen van inbraak voor in Nederland. Omdat door beter hang- en sluitwerk de kans op inbraak kan worden verkleind, komt slotenfabrikant AXA met een slot dat wordt gemonteerd onder de eigen raamuitzetters waarvan er enkele miljoenen in Nederland zijn verkocht.

De beveiliger past op alle bestaande standaard Axaflex raamuitzetters. Wel moet enige ruimte voorhanden zijn om de beveiliger naast de raamuitzetter te plaatsen. Het slot wordt geleverd met een gelijksluitende sleutel die eveneens past op twee andere producten van het merk: een raamsluiting (type 3319) en een oplegslot (type 3012).

De beveiliger voldoet aan de eisen voor het gebruik bij het Politiekeurmerk Veilig Wonen. ,,Dat maakt het een goed product'', zegt Paul de Graaf van R2B, een onafhankelijke organisatie die onder meer politiekeurmerk-inspecties uitvoert. ,,Het politiekeurmerk is een initiatief van de politie om objectief te bekijken hoe je een inbraak zo lang mogelijk kan vertragen. Met doorsnee hang- en sluitwerk doet een gemiddelde dief er twintig seconden over. In nieuwbouwwoningen met het politiekeurmerk is dat nu drie minuten. Dat lijkt weinig, maar dat is het in de praktijk niet.''

Zadel met kussens

Lepper Soft Touch fietszadel. Verkrijgbaar bij de rijwielspeciaalzaak. Prijs 149,85 gulden.

Fietszadelfabrikant Lepper presenteert een oplossing voor fietsers met zadelpijn: de Soft Touch, een kernlederen zadel met kussentjes. Het zadel heeft twee zachte, met leer beklede kussentjes ter hoogte van de zitbotjes en een uitsparing in het midden van het zadel. De combinatie van kussentjes en kernleer dient de twee meest voorkomende klachten bij zadelpijn te voorkomen: pijnlijke zitbotjes en huidirritatie veroorzaakt door warmte.

Fietsers met zadelpijn moeten niet meteen een duur zadel zoals de Soft Touch kopen, zegt fysiotherapeut Willem Coumou te Amsterdam. ,,Ze zoeken al ik weet niet hoe lang naar het perfecte zadel. De oorzaak en de oplossing verschillen van persoon tot persoon. Mijn advies is gewoon een paar zadels uitproberen en kijken welk bevalt na een paar kilometer fietsen.''