Stortvloed aan records bij WK kortebaan

Vijftien wereldrecords hebben de WK kortebaan (25 meter) in Athene de afgelopen vier dagen opgeleverd. Voor de wereldzwembond FINA betekende de onverwachte stortvloed aan toptijden een flinke financiële aderlating. Elk record werd beloond met ruim 30.000 gulden, met als gevolg dat de bond bijna een half miljoen gulden moest uitkeren.

Grootste blikvanger in de Griekse hoofdstad was Thérèse Alshammar. De 22-jarige Zweedse kortebaanspecialiste, een pupil van de Duitse toptrainer Dirk Lange uit Hamburg, imponeerde in het olympische bassin met fabelachtige tijden op zowel de 50 (23,59) als de 100 meter vrije slag (52,17). ,,Op haar staat geen maat'', sprak haar trainingspartner en rivale Sandra Völker gisteren vol bewondering over Alshammar.

Alshammar wierp zich in Athene op als een olympische concurrente van onder anderen de Nederlandse Inge de Bruijn, die het toernooi in Griekenland liet schieten met het oog op Sydney. Een andere kandidate voor de korte vrije- en de vlinderslagnummers is Jenny Thompson, al moest de Amerikaanse ditmaal een gevoelige nederlaag incasseren in haar tweestrijd met Alshammar. Niettemin vestigde de zesvoudig olympisch kampioene zaterdag een wereldrecord op de 100 meter vlinderslag, 56,56 seconden.

Opvallend was verder het optreden van Roman Sloednov. De relatief onbekende Rus deed voor het eerst mee aan een WK kortebaan en maakte indruk door in een vloeiende stijl wereldrecords te vestigen op de 100 en de 200 meter schoolslag. ,,Ik had niet verwacht hier prijzengeld te verdienen, laat staan dat ik weet hoe ik het geld moet besteden'', zei de 20-jarige Rus uit Omsk.

Tien van de in totaal veertig gouden medailles kwamen op naam van de Verenigde Staten, waarvan drie door toedoen van Neil Scott Walker. Hij zegevierde op de 50 meter rugslag, de 100 meter rug en de 100 meter wissel. De Amerikaan luisterde zijn glansoptreden op met drie wereldrecords. Met onder meer zeven gouden medailles eindigde Zweden als tweede in het klassement.

Lars Frölander bewees in Athene andermaal zijn uitzonderlijke klasse. De 25-jarige Zweed brak drie records op de vlinderslag: tot twee keer toe op de 100 meter vlinderslag (50,44) en één keer op de 50 vlinder (23,19). Bovendien maakte hij deel uit van de Zweedse estafetteploeg die op de 4x100 vrij het record aanscherpte tot 3.09,57. Frölander streek in totaal ruim een ton aan prijzengeld op voor zijn prestaties.

Dat had meer kunnen zijn, ware het niet dat hij de finale van de 50 vlinder liet schieten met het oog op het koningsnummer, de 100 meter vrij. Het wereldrecord van Alexander Popov, net als Pieter van den Hoogenband en de Australiërs Ian Thorpe en Michael Klim afwezig in Athene, was zijn doel. In de halve eindstrijd kwam Frölander met 46,75 slechts één honderdste te kort. De finale won hij in 46,80. ,,Maar ik heb weinig reden teleurgesteld te zijn.''

Hoewel het aantal records indrukwekkend oogt is het de vraag hoe waardevol ze zijn met het oog op de Olympische Spelen in Sydney, waar traditiegetrouw wordt gestreden op de 50 meter. Veel zwemmers, Alshammar met name en in mindere mate Frölander, komen op het olympische traject inhoud te kort. Hun snelheid danken zij voor een belangrijk deel aan een voorbeeldige keerpuntentechniek, die op de langebaan een minder grote rol speelt.

Nederland vaardigde slechts twee deelnemers af naar de wereldkampioenschappen in Athene, Chantal Groot en Stefan Aartsen. Beiden speelden een bijrol. De kopstukken uit de Nederlandse ploeg (De Bruijn, Van den Hoogenband en Wouda) lieten het toernooi links liggen omdat het naar eigen zeggen niet paste in hun voorbereiding op de Olympische Spelen in Sydney.