Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Staatshoofd bedreigt de oppositie

De Zimbabweaanse president Robert Mugabe heeft het afgelopen weekeinde de oppositie in zijn land gedreigd met geweld.

,,Degenen die ons land verdelen, moeten oppassen. De dood is hun voorland'', zo citeerde het onafhankelijke dagblad Daily News uit een rede van de president. Eerder al hadden ex-strijders laten weten bij een nederlaag van Mugabe in de aanstaande verkiezingen weer naar de wapens te zullen grijpen.

In zijn tirade aan het adres van de oppositie zei Mugabe dat ,,een sectie van de zwarte bevolking'' samenzweert met de blanke minderheid om zijn bewind omver te werpen, maar dat hij alles zal doen om dit te stoppen. Diplomatieke bronnen in Zuid-Afrika sluiten niet uit dat Mugabe voorbereidingen treft, voor het geval zijn ZANU-PF partij de parlementsverkiezingen verliest. Militairen zijn de afgelopen weken benoemd op sleutelposten in de regering en andere staatsorganen. Een datum voor de gang naar de stembus is overigens nog steeds niet genoemd. April was voorzien, maar uitstel is mogelijk.

Andrew Ndlovu, vooraanstaand lid van een vereniging waarin veteranen van de guerrillastrijd zijn verenigd, heeft een gewapende opstand in het vooruitzicht gesteld als de oppositie de democratische verkiezingen wint. Ndlovu is goed bevriend met Mugabe.

De kans dat ZANU-PF, aan de macht sinds 1980, wordt verslagen, is niet gering. Opiniepeilingen wijzen uit dat een grote meerderheid van de bevolking (ongeveer 65 procent) wil dat Mugabe opstapt. De belangrijkste oppositiepartij is de Beweging voor Democratische Verandering (MDC) onder leiding van vakbondsvoorman Morgan Tsvangirai.

Intussen zijn de bezettingsacties door oud-strijders van blanke boerderijen in aantal toegenomen. Sinds het begin van de acties, enkele weken geleden, zijn 600 landbouwbedrijven bezet. Mugabe gaf vorige week zijn steun aan de acties, waarin hij een rechtvaardige manier van landhervorming ziet. Het Zimbabweaanse hooggerechtshof heeft de bezettingen onwettig verklaard, maar veteranen hebben, geweigerd de boerderijen te verlaten, wetende dat Mugabe achter hen staat.