Scottish & Newcastle koopt Kronenbourg

Scottish & Newcastle (S&N), de grootste brouwer in Groot-Brittannië, en het Franse levensmiddelenconcern Danone bundelen hun bierbelangen in een gezamenlijke onderneming. De Britten krijgen daarvan de leiding en worden op termijn waarschijnlijk volledig eigenaar. De vandaag aangekondigde alliantie betekent dat de concurrentie voor Heineken verscherpt.

Danone's bierdochter Kronenbourg is de grootste bierverkoper in Frankrijk met een marktaandeel van ruim 40 procent. Danone krijgt een belang van 25 procent in de onderneming. S&N betaalt de Fransen in eerste instantie 5 miljard franc (1,7 miljard gulden). Danone heeft tot eind april 2003 een optie om zijn bierbelangen definitief aan S&N over te doen voor 13 miljard franc (4,4 miljard gulden). De nieuwe combinatie wordt in West-Europa de op een na grootste marktpartij, na Heineken. (ANP)