Ruzie kost Kenianen WK-goud

Kenia heeft in de atletiek een gevoelige nederlaag geleden. Voor eerst na acht jaar werd er geen Keniaan wereldkampioen veldlopen. De Marokkaan Mohammed Mourhit, die voor België loopt, won gisteren in het Portugese Vilamoura de eindsprint van een kopgroep van vijf atleten, waarin liefst drie Kenianen zaten. Ook de Ethiopiër Assefa Mezgebu eindigde nog voor de Keniaanse `trein' en werd tweede. De Kenianen werden derde, vierde, vijfde, zesde en zevende.

Onderlinge problemen in het Keniaanse kamp bleken de oorzaak van het debacle. De atleten hadden in de nacht voor de wedstrijd tot vier uur vergaderd. ,,Ik ging pas naar bed, toen de zon al was opgekomen'', vertelde favoriet Paul Tergat. Hij was liefst vijf keer wereldkampioen, maar moest gisteren genoegen nemen met een bronzen medaille. ,,Ik heb twee dagen nauwelijks geslapen. Dat heeft me de titel gekost.''

De onenigheid bij de Kenianen ging om de positie van Charles Kamathi. Hij versloeg Tergat dit seizoen al drie keer, maar eindigde bij de nationale titelstrijd slechts als dertiende. Volgens de reglementen zou hij door dat resultaat niet bij de WK mogen starten. Desondanks stelde de bond Kamathi op, ten koste van Joshua Chelanga, de trainingsgenoot van Tergat. Dat zorgde voor een hoog opgelopen ruzie. Tergat: ,,Ik heb pas om tien uur 's ochtends besloten om te starten. Dat gold ook voor mijn ploeggenoten. Ik was klaar om terug naar huis te gaan. Maar de bevolking van Kenia verwachtte van ons dat we de eer van het land zouden verdedigen.''

De 29-jarige winnaar Mourhit is getrouwd met een Belgische en komt sinds 1997 voor België uit. Maar hij bereidde zich wel maandenlang in zijn vaderland op hoogte voor op de WK. ,,Het weer in België was te slecht'', was zijn uitleg. Het succes van Mourhit was al voorspeld door zijn fameuze landgenoot Said Aouita, de olympisch kampioen van 1984 op de 5.000 meter. ,,In 1991 zei hij me dat ik op alle afstanden vanaf de 800 meter medailles zou kunnen winnen'', zei Mourhit.

Mourhit werd bij de laatste WK op de baan, vorig jaar in Sevilla, derde op de 5.000 meter. Hij maakte toen de fout om tijdens zijn ereronde met een vlag uit Marokko door het stadion te rennen en niet met de driekleur van het land waarvoor hij uitkwam. ,,Ik kon geen Belgische vlag vinden'', was zijn verweer. Mourhit, die vaak geblesseerd is omdat zijn ene voet veel groter is dan de andere, is niet erg populair in België, maar misschien verandert dat nu hij wereldkampioen is geworden. Hij wil bij de Olympische Spelen in Sydney op de 10.000 meter starten.

De lange cross bij de vrouwen leverde ook een verrassing op. De Ethiopische Derarte Tulu ontbrak als gevolg van een blessure en moederschap bijna drie jaar bij wedstrijden, maar ze versloeg zaterdag in de eindsprint haar favoriete landgenote Gete Wami. De korte cross werd ook door een Ethiopische atlete gewonnen, Kutre Dulecha. Ze leek op 200 meter voor de finish kansloos. Toch wist ze op de valreep het leidende trio – de Marokkaanse Ouaziz, de Keniaanse Ngotho en de Britse Radcliffe – nog te passeren.

De Nederlanders speelden een zeer bescheiden rol bij de WK. In de lange cross werd Simon Vroemen 97ste en Stan Rijken 124ste. Gert-Jan Liefers eindigde zaterdag bij de korte cross 41ste. Hij is nog niet helemaal hersteld van zijn enkelblessure.