`Rode Bolkestein'

Met Zalm had hij vanmorgen nog niet gesproken, Kok moest officieel nog bellen, maar zeker is dat het Tweede-Kamerlid Wouter Bos (36) de nieuwe staatssecretaris van Financiën wordt. Hij volgt zijn partijgenoot Willem Vermeend op.

De econoom Bos begon zijn carrière bij multinational Shell in Londen. Hij leidde als internationaal consultant projecten in Roemenië en Hongkong. ,,Ik wilde eerst maatschappelijke ervaring opdoen in een sector waar partijgenoten een bedreigde diersoort vormen'', zei hij eind vorig jaar in een interview.

De overstap die Bos maakte van Shell naar de Tweede Kamer was een tot dan toe onbekende in de gelederen van de sociaal-democraten. De `rode Bolkestein' ontpopte zich echter tot een gedreven voorvechter van het sociaal-liberale gedachtengoed van de partij. ,,Je bent veel minder rechts dan ik dacht'', zei fractiegenoot Bert Middel vorig jaar tegen hem.

Bos is al sinds zijn negentiende lid van de PvdA. Toen zag hij een gloedvolle speech van toenmalig partijleider Joop den Uyl op de televisie. Ondanks het grote stemmenverlies van de PvdA bij de Statenverkiezingen van 1982 was Den Uyl strijdbaar. ,,Ik vond dat zó mooi, dat ik dacht: bij deze club wil ik horen'', aldus Bos vorig jaar in het dagblad Trouw.

Bos en zijn voorganger Vermeend kennen elkaar al langer. Tijdens de verkiezingscampagne ging de jonge PvdA'er samen met de staatssecretaris en fractiegenoot Rick van der Ploeg op pad: `polderboys on tour'. Als Kamerlid viel Bos op bij de behandeling van de Belastingherziening 2001. Als staatssecretaris zal hij het plan in mei in de Senaat moeten verdedigen.

Zelf had Bos zich zijn politieke carrière anders voorgesteld. Eerder zei hij over het Kamerlidmaatschap: ,,Vier tot acht jaar is wel het minimum, denk ik. Maar ook niet veel langer.'' Toch is het niet vreemd dat fractievoorzitter Melkert Bos vandaag heeft voorgedragen. Het jonge Kamerlid vertoont een zekere gelijkenis met de huidige fractievoorzitter. Toen Melkert in 1986 aantrad als Kamerlid wist hij in korte tijd veel invloed in de fractie te krijgen. De ambitieuze Bos is dat ook gelukt.

En dan is er nog een gelijkenis. Net als Melkert is Bos Feyenoord-fan in hart en nieren. In het weekeinde dat de Kamerleden overstelpt werden met honderden pagina's antwoorden over de belastingherziening `moest' Bos naar Feyenoord-PSV. De Feyenoord-leus `geen woorden maar daden' zal ongetwijfeld zijn motto worden.