Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Reeks van collectieve zelfdodingen

Massale zelfmoorden kwamen de laatste 25 jaar vaker voor. Een greep:

GYANA Op 18 november 1978 beroven 912 mensen zich van het leven. Ze behoren tot de sekte Tempel van het Volk, geleid door Jim Jones.

FILIPIJNEN Zestig leden van de Ata-stam op het eiland Mindanao plegen op 10 september 1985 zelfmoord door gif in te nemen, op bevel van de plaatselijke goeroe Datu Mangayanon.

ZUID-KOREA In augustus 1987 sterven 32 volgelingen van de priesteres Park Soon-ja. De meesten worden gewurgd nadat ze een niet-dodelijke hoeveelheid gif hadden geslikt.

Verenigde Staten In het Texaanse Waco komen tachtig volgelingen van goeroe David Koresh in augustus 1987 om het leven bij een brand die ze zelf aanstaken toen de politie hun bolwerk bestormde.

VIETNAM De religieuze leider Ca Van Liem verleidt 53 leden van een afgelegen stam tot zelfmoord op 12 oktober 1993 nadat hij eerst geld van hen had geëist.

ZWITSERLAND/CANADA Op 5 oktober 1994 worden 53 leden van de Orde van de Zonnetempel verbrand gevonden, 48 in Zwitserland, vijf in Canada.

Verenigde staten Negenendertig sekteleden van de Poort van het Paradijs die zeggen van een andere planeet te zijn gekomen. Plegen op 26 maart 1997 zelfmoord.

ZUID-KOREA Zeven leden van een de Kerk van Eeuwig Leven beroven zich op 5 oktober 1998 in Seoul van het leven op initiatief van hun leider Woo Jong-min.