Rabbijn verdacht van opruiing

Opruiende taal van een invloedrijke rabbijn tegen een minister bedreigt het voortbestaan van de regering Barak. Rabbijn Ovadia Yosef, de spirituele leider van de fundamentalistische Shas-regeringspartij, maakte de minister van Onderwijs Jossi Sarid van de Burgerrechtenpartij het afgelopen weekeinde uit voor duivel. Ook vergeleek hij hem met Hamman, die tijdens de ballingschap van het joodse volk in Perzië bij de Perzische koning het vermoorden van de joden bepleitte. In het Poerim-verhaal weet de schone Esther de koning daarvan te weerhouden en wordt Hamman opgehangen. Deze redding wordt deze dagen op het Poerim-feest als een carnaval gevierd en is daarom de directe aanleiding tot de beeldspraak van de rabbijn. Volgens een vanmorgen gepubliceerde opiniepeiling legt vijf procent van de aanhangers van Shas de uitspraken van rabbijn Ovadia Yosef uit als toestemming om minister Sarid te vermoorden. De politie zal nagaan of de uitlatingen van de rabbijn een strafrechtelijke vervolging rechtvaardigen.