Queen Internetmiljonair

De nieuwste Britse Internet-koningin ís al een koningin. Elizabeth II is zeker 1,1 miljoen pond (4 miljoen gulden) méér waard als het Internet-bedrijfje waarin ze vorig jaar 100.000 pond investeerde volgende maand naar de beurs gaat.

Getmapping.com, vorig jaar opgericht als The Millennium Mapping Company, verkoopt digitale luchtfoto's van het Verenigd Koninkrijk via Internet. Het karteringsproject werd gepresenteerd als moderne variant op het Domesday Book, een middeleeuwse inventaris van de Britse eilanden, en is opgedragen aan de Britse vorstin. De voormalige privésecretaris van de koningin, Lord Fellowes, zit in het bestuur van getmapping.com.

Details over het persoonlijke vermogen van koningin Elizabeth zijn geheim, maar het wordt geschat op zo'n 250 miljoen pond, waarvan tachtig miljoen in aandelen zou zijn belegd. Haar aandeel in getmapping.com zou maximaal vijf procent zijn. Dat de koningin belangstelling heeft voor nieuwe technologie is al langer bekend en ze sprak erover in haar laatste kersttoespraak. Betrokkenheid bij een dotcom kan helpen haar imago verder af te stoffen.

De Millennium Map is samengesteld uit 50.000 digitale luchtfoto's, die zijn gemaakt door twee vliegtuigen die het afgelopen jaar stelselmatig baantjes boven Britse bodem hebben getrokken. Kopers kunnen later dit jaar een willekeurig punt uitkiezen, bijvoorbeeld door het intikken van een postcode, en inzoomen tot een schaal van 1:1000 om een grove foto te bekijken. Voor twintig pond krijgen ze een foto van betere kwaliteit.

De betrokkenheid van Elizabeth heeft een pikant aspect. Britse veiligheidsdiensten zouden vraagtekens hebben gezet bij het project, omdat ook foto's zijn te bestellen van gevoelige objecten als militaire bases, koninklijke paleizen en gevangenissen. Het was tot nu toe verboden daarvan luchtfoto's te maken.

www.getmapping.com