`Nooit meer een stap in Rotterdam'

Ex-minister Peper voelt zich ,,op een schandalige manier behandeld'' door de onderzoekscommissie COR die de Rotterdamse bestuursuitgaven onderzocht en zal ,,nooit meer een stap in Rotterdam zetten''.

Dit zegt Peper vandaag in De Telegraaf. De vorige week opgestapte bewindsman reageert voor het eerst op het rapport van de commissie van Rotterdamse gemeenteraadsleden, dat afgelopen vrijdag is gepresenteerd. Peper vindt de aanpak schandalig omdat ,,alleen de accountants'' vragen stelden over de uitgaven die hij als burgemeester deed. ,,De raadsleden zaten er bij en deden hun mond niet open'', aldus Peper, die het onderzoek een politieke afrekening noemt. Het rapport staat volgens hem vol met ,,suggesties, leugens en halve waarheden''. In het gesprek met De Telegraaf, gehouden in zijn Noorse skihut, zegt hij alles te kunnen weerleggen.

Peper krijgt enige steun van minister Pronk (Milieu) die het afgelopen weekeinde in het Radio 1 Journaal kritische kanttekeningen plaatste bij het accountantsrapport. Hij vindt sommige formuleringen ,,nogal suggestief''. ,,Er is niets bewezen. Dat vind ik een probleem.'' Pronk noemt het overigens wel terecht dat zijn partijgenoot Peper vorige week is afgetreden, omdat hij door de ophef rondom zijn persoon niet langer als minister had kunnen functioneren.

De onderzoekscommissie wil niet reageren op de kritiek van Peper in De Telegraaf. ,,Het rapport is er nu en de focus van de COR is nu volledig gericht op het komende raadsdebat'', aldus een woordvoerder. Het COR-rapport vormt komende donderdag het enige agendapunt van de raadsvergadering. De meeste fracties hebben vanmorgen vergaderd om een standpunt in deze kwestie te bepalen. Ook het college wijdt er een extra vergadering aan.

Twee accountants van Forensic Services van het accountantskantoor Deloitte en Touche in Amsterdam vinden het rapport dat hun collega's van PricewaterhouseCoopers (PWC) op verzoek van Peper hebben gemaakt, onder de maat en schadelijk voor het aanzien van accountants, meldt het Algemeen Dagblad vanmorgen. Zij vergeleken desgevraagd het rapport van PWC met het onderzoek dat KPMG voor de Rotterdamse commissie uitvoerde. Het werk van KPMG oogstte veel waardering. Accountant B. van der Lugt van Deloitte en Touche zei vanmorgen dat het AD de ,,privé-mening'' van de twee medewerkers heeft weergegeven.