Mensen met hoog salaris leven langer

Mensen met hoge inkomens hebben een grotere kans de leeftijd van 65 jaar te bereiken dan mensen met lage inkomens. Dat blijkt uit onderzoek van TNO voor verzekeraar Legal & General. De onderneming, die zich vooral richt op hogere inkomensgroepen, verlaagt daarom de premies voor haar overlijdensrisicoverzekering met gemiddeld 30 procent.

Overlijdensrisicoverzekeringen – vaak in combinatie met hypotheekleningen en levensverzekeringen – behoren tot de meest afgesloten polissen in Nederland. Dit type polissen garandeert een kapitaaluitkering als de verzekerde voor het einde van de looptijd van hypotheek of levensverzekering overlijdt.

Legal & General zegt de eerste verzekeraar in Nederland te zijn die overgaat op een nieuwe methode van premieberekening op basis van de nu vastgestelde sterftekansen. Uit het buitenland was al langer bekend dat mensen met hogere inkomens gemiddeld langer leven dan mensen die minder verdienen. Het door TNO uitgevoerde onderzoek bevestigt dat deze ontwikkeling ook voor Nederland geldt.

De exacte oorzaken voor de lagere sterfte onder beter verdienenden zijn niet bekend. Wel is het zo dat mensen met hogere inkomens en hogere opleidingen gemiddeld gezonder eten, minder roken en meer aan preventieve gezondheidszorg doen. Bovendien zouden ook betere huisvesting en betere arbeidsomstandigheden het risico van overlijden voor het vijfenzestigste levensjaar verlagen.

De nieuwe tarieven van Legal & General gelden alleen voor overlijdensrisicoverzekeringen met een verzekerd bedrag van minimaal 500.000 gulden. Daarnaast moet de verzekerde een inkomen hebben van ten minste 100.000 gulden, of een onbelast vermogen van 500.000 gulden. Ongeveer 90 procent van de cliëntèle van Legal & General verdient meer dan een ton per jaar.