Internationaal

LONDEN

Dat de Amerikaanse rente deze week zal worden verhoogd staat voor de handel in Europa al goeddeels vast, en die stap leek vanmorgen al te zijn ingecalculeerd in de koersen. Gedragen door een hoger slot van de Amerikaanse Nasdaq-index deden de Europese beurzen het vanmorgen goed. Het geruchtencircuit was in volle gang.

In Londen waren het, evenals in de rest van Europa, de technologieaandelen die de gang naar boven leidden. Vodafone en British Telecom voerden de lijst van stijgende zwaargewichten aan, en Reuters herwon 7,3 procent na een koersval van vorige week. De FTSE-index was 0,9 procent hoger op 6.616 punten.

FRANKFURT

Het geruchtencircuit rond BMW was vanmorgen in volle gang over een mogelijke overname van het concern door reuzen als General Motors, Volkswagen of zelfs Ford, dat Landrover vorige week van datzelfde BMW kocht. De aandelen waren 3 procent hoger. Voor het overige werd de beurs gedragen door de stijging van hightechfondsen als Deutsche Telekom, dat 2,5 procent steeg. De DAX-index was 1,1 procent hoger op 7.796 punten.

PARIJS

France Telecom was het gevierde fonds op de beurs van Parijs. Het aandeel won ruim 3 procent op basis van geruchten dat het een aandeel van 20 procent kan kopen in het Duitse Mobilcom en dat de Franse regering van plan is meer aandelen France Telecom van de hand te doen. Ook de rest van de technologiesector was gevraagd. De CAC-40 index was 1,25 procent hoger op 6.385 punten.

TOKIO

De effectenbeurzen in Azië zijn vanmorgen allemaal met verlies gesloten. Ze moesten het doen zonder inspiratie uit Tokio, waar niet werd gehandeld wegens een nationale feestdag. Japan vierde vandaag de komst van de lente. Ook de geringe daling in New York van vrijdag kon de beleggers niet inspireren. In Zuid-Korea daalden de koersen met gemiddeld 1 procent. In Taiwan bedroeg de daling van de beursindex 2,6 procent. Hier speelden de presidentsverkiezingen en de oplaaiende onmin tussen China en het eiland een rol. Aanvankelijk werd gevreesd voor voorzetting van de koersval van vóór de verkiezingen, uit angst voor mogelijke Chinese stappen na de verkiezingen. De autoriteiten hadden tevoren laten weten de handel te stoppen als de koersen gemiddeld met meer dan 3,5 procent zouden dalen. Normaal gaat deze handelsstop pas bij een daling van 7 procent in.

In Hongkong waren de koersen 0,9 procent hoger, na aan het eind van de ochtendhandel op een verlies van 1 procent te hebben gestaan. In Australië stegen de aandelenkoersen wel. De beursindex daar steeg met 0,8 procent.