Hoorns museum wil eskimoresten houden

De belangenstichting Arctic Peoples Alert in Den Haag claimt namens Groenland de resten van een eskimo, die al zo'n 225 jaar eigendom zijn van de gemeente Hoorn. Het West-Fries Museum weigert de resten echter terug te geven.Wat medewerker K. de Jong van het Hoornse museum betreft blijft dit het geval ,,zolang niemand kan aantonen van wie ze zijn. Anders moeten alle farao's ook terug naar Egypte.'' De Jong baseert zijn argument op het advies van de Nederlandse Museumvereniging en stelt dat de menselijke resten in elk Nederlands museum pas `opeisbaar' zijn wanneer de vrager kan bewijzen dat het om een aanwijsbaar persoon gaat.

Volgens G. de Groot van Arctic Peoples Alert had het museum allang wetenschappelijk onderzoek naar de afkomst van de resten kunnen doen. ,,Dat is via DNA-onderzoek vast te stellen.'' (ANP)