Heilzame geuren

Een monotone zang klinkt uit een luidspreker. De combinatie van trommels en nasale stemmen duidt op indianen. Naast de deur van de drogisterij staat een menshoog cd-rek. We lezen in de gauwigheid: Journey with the Whales en Rhythms of the Sea.

De drogist afficheert zich nadrukkelijk als homeopatisch en daar horen klaarblijkelijk indianen en walvissen bij. Homeopathie en kruiden, daar kijken we niet van op. Er zijn zakjes met blaas- en nierkruiden, alsmede aambeikruiden. Kruiden vóór blaas en nieren, en tégen aambeien, nemen we aan. Maar van geuren en homeopathie kijken we wel op. De aanwezigheid van wierookkegels en -staafjes bevreemdt niet echt. Bekend als zij zijn van de jaren zestig en de katholieke kerk. We kunnen ons bij dit product en bij geurkaarsen wel iets voorstellen. Om de herinnering aan gebakken schol of zware shag te verdrijven leg je er een geurvlag van seringen overheen. Maar `astrologie-mengsels'?

Wij stuiten in het olfactorische doolhof op nog een ons onbekend fenomeen: de `geurkaart'. `Stuur een unieke geurwenskaart', bijvoorbeeld één met sandelhout voor `harmonie en intuïtie'. Wij zoeken echter geen harmonie, maar drop. Voor de drop echter passeren we de edelstenen.

Edelstenen? Zijn we bij de juwelier of bij de drogist? Daar ligt het maandverband en daar staat Vergulde Hand zeep. So far so good. Maar hier hangen `Sterrenbeeld-edelstenen' en edelstenen voor de gezondheid. Robijn helpt tegen `pijn, koorts en kramp'. Maagd moet het doen met carneool, de ,,steen der verdraagzaamheid en levensvreugde''. Bovendien kan deze steen nachtmerries verminderen.

Aan de toonbank krijgt een zwaarlijvige vrouw advies van een verkoopster: ,,Dit middel kunt u beter nemen bij afslanken, want het grijpt aan op alle cellen, niet alleen de vetcellen.'' Thuis slaan we het blaadje `De Kracht van Planten' open en lezen het verhaal `Slechte Adem'. Laten we volstaan te zeggen dat ,,lapmiddellen als mondwater of pepermunt niet kunnen voorkomen dat de `penetrante geur (van knoflook, uien of vis) alsnog opgemerkt wordt zodra het via de zweetklieren en de ontlasting het lichaam verlaat'', en ,,Dat kunnen wij zeker niet gebruiken!'' aldus de onderkop bij Slechte Adem. Voor ƒ24,95 (zie de waardebon op de achterpagina) zijn we van dit euvel af.

Onder het genot van een tweede salmiakmunt, lezen we vervolgens in de Praktische Kruiden- en Plantengids: ,,Tegenwoordig klinkt steeds vaker de roep om een meer natuurlijke aanpak van klachten en ziekten. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de algemene trend er een gezondere leefwijze op na te houden en ,,terug naar de natuur te willen gaan''. We gooien een heksenhyltje achter de derde dropmunt en besluiten dat we niet gaan kiezen voor een gezondere leefwijze en al helemaal niet terug naar de natuur willen. Maar naar deze drogist gaan we zeker terug: voor de drop en de gein.

    • Hans Moll