GUÉRANDE KRISTALLEN

In het midden van Bretagne ligt Rostrenen. Elke donderdag is er markt. Op de veemarkt worden schapen en koeien verhandeld. Op de voedselmarkt worden speenvarkens geroosterd. Rond 12 uur 's middags staat men in de rij om een stuk geroosterd vlees mee naar huis te nemen dat bestrooid met knapperige zoutkristallen wordt opgegeten. Erbij eet men de in room gaar gemaakte en met kaas bestrooide aardappels die je eveneens bij de speenvarkenverkoper zijn aangeschaft. De bekendste zoutkristallen zijn afkomstig van het schiereiland Guérande, waar in de lente en zomer het zeewater in ondiepe gedeeltes laat verdampen, waarna de zoutkristallen bijeen worden geharkt. De beste grijs-witte korrels, de fleurs de sel, zijn afkomstig van de bovenste laag. De grijze kristallen heten sel de mer of sel gris. In elke Bretonse supermarkt kun je zakken zeezout kopen voor een fractie van de prijs die in Nederland wordt gerekend. Niet te versmaden is ook de roomboter met zoutkristallen, de `beurre marin' en de beurre extra-fin aux cristaux de sel de Guérande. Enkele knapperige zoutkristallen verhogen de smaak en het genot van een plak tomaat, een beetje foie gras, een stukje omelet, stamppot van raapsteeltjes, gegrilde tonijn. En ook aardappels die met wat zoutkristallen in aluminiumfolie worden gewikkeld en vervolgens gepoft hebben net iets meer pit. Op 4 kilometer afstand van Guérande ligt het plaatsje Saille, waar zich het Maison des paludiers, het museum van de zoutverzamelaars, bevindt. Het recept voor makreel met zoutkristallen en venkelzaad. Bereiding: Was de schoongemaakte makrelen en dep ze droog. Leg de vissen in een vuurvaste schaal. Meng zout, venkelzaad en versgemalen peper door elkaar. Verdeel dit mengsel over de vissen. Zet de schaal ongeveer 40 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. Controleer bij het dikste gedeelte van de vis of het vlees gaar is. Serveer bij dit gerecht doormidden gesneden citroenen. De makrelen, die tot de vette vissen behoren, kunnen wel wat citroensap gebruiken. Eet er gekookte aardappels en bijvoorbeeld gekookte venkelknollen of een groene salade bij.

    • Anne Scheepmaker