Gesprekswals Rottenberg

Er is veel te zeggen over de discussie die onder de galmende titel `De slag om het nieuws' vanavond onder leiding van Felix Rottenberg in het NPS-programma Het Schaduwkabinet plaats heeft. ,,Straks na de reclame Het Schaduwkabinet over geld, macht, kijkcijfers en de invloed daarvan op de tv-journalistiek'', klinkt het voor aanvang in de woorden van Rottenberg strijdlustig en bezienswaardig. De discussie zelf, zoals die vrijdagavond in een zaaltje van het Amsterdamse gebouw Felix Merites in een uurtje werd opgenomen, wil helaas geen moment boeiend worden.

Het zou aan de gesprekspartners kunnen liggen. Maar met het vijftal – de hoofdredacteur van de SBS nieuwsorganisatie Jean Mentens, Fons de Poel van de KRO-redactie van het actualiteitenprogramma Netwerk, Den Haag Vandaag-ster Wouke van Scherrenburg, de Brusselse correspondent van het NOS Journaal Paul Schneider en adjuncthoofdredacteur van de Volkskrant Jan Tromp – was een goed gesprek over het aankondigde onderwerp mogelijk. Bovendien had Rottenberg zich tussen het publiek verzekerd van de steun van de tv-recensenten Ruud Verdonck en Cornald Maas van Trouw en de Volkskrant en het Tweede Kamerlid Duyvestein (PvdA). Ook zij kregen enkele malen het woord.

Geen enkele beroepsgroep is zijn eigen strenge hoeder en beoordelaar, al moet je de tv-journalistiek toch niet kansloos achten bij een evaluatie van de eigen kwaliteiten. Of men zichzelf vrijdagavond kundig had kunnen analyseren terwijl Peter R. de Vries elders de grenzen van de journalistiek verkende, zullen we nooit weten, want verder dan een aaneenrijging van statements kwam het in dat uurtje voor de camera's niet. Want Rottenberg houdt de vaart er wel in, wat er ook gezegd wordt.

Geld, macht, kijkcijfers, uit de mond van bestuurskundig en algemeen specialist Felix Rottenberg klonk het nog heel wat, zeker toen hij op verzoek van de programmaleiding het zinnetje na afloop van de opnames een derde keer uitsprak. En ook in de loop van het programma lijkt het verschillende keren of we aan de drempel van een belangrijk inzicht staan. Maar helaas was het onderwerp slecht gerepeteerd en voorbereid. Rottenberg houdt van de spanning van live tv, desnoods semi-live zoals vanavond, en zo'n discussie is nooit een minuutje saai of zelfs maar een fractie minder to the point. Het is dan ook overbodig om voor de zekerheid een kwartiertje extra op te nemen en in de loop van het weekeind de wat mindere momenten uit het programma te monteren. De gesprekswals Rottenberg, ook actief als vrijwillige stadswacht in de Amsterdamse Leidsestraat, heeft zijn doel al bereikt voor er ook maar een mening is uitgewisseld: al weer een heel uur kwaliteitstelevisie. Je bent professioneel gespreksleider of niet.

Het Schaduwkabinet: De Slag om het Nieuws, Ned.3, 20.54-22.00u.