Frankfurt daalt plaatsje in Europese orde

De bevestiging van het samengaan van de effectenbeurzen van Amsterdam, Parijs en Brussel is in Frankfurt met gemengde gevoelens ontvangen. De Duitse beurs moet naast Londen nu ook de nieuwe alliantie voor zich dulden op de ranglijst van grootste Europese beurzen. Woordvoerder Walter Allwicher van de Deutsche Börse wil desgevraagd geen mededelingen doen ,,totdat de details van de overeenkomst ook in Frankfurt bekend zijn''.

De Duitse pers ziet de fusie vooral als een reactie op de samenwerkingsplannen van de drie nieuwe partners en de beurzen in Londen, Frankfurt, Madrid, Milaan en Zürich. Die acht partijen voeren al sinds 1998 gesprekken over een grote pan-Europese beurs en zouden aanvankelijk in november van dit jaar een gemeenschappelijk handelsplatform willen opstarten. Maar Frankfurt ligt dwars. De Duitse beurs, overtuigd van het eigen groeipotentieel, kwam met nieuwe plannen voor de eigen ontwikkeling en heeft de onderhandelingen behoorlijk vertraagd. En dat was tegen het zere been van Parijs, dat zich wendde tot Amsterdam en Brussel.

Volgens het Duitse dagblad Die Tageszeitung zal een samengaan van Parijs, Amsterdam en Brussel de voorbereidingen voor een pan-Europese beurs niet doorkruisen. De acht partijen komen aanstaande woensdag in Brussel opnieuw bijeen. Allwicher wil niet nader ingaan op de onderwerpen die aan de orde zullen komen, maar benadrukt wel dat het gesprek al lang op de agenda stond. ,,Het is allerminst een reactie op het fusienieuws'', aldus de zegsman van de Deutsche Börse.

Het bedrijfsleven in Duitsland lijkt vooralsnog niet onder de indruk van het Europese fusienieuws. ,,Een dergelijk ontwikkeling past in een onvermijdelijk proces'', zegtvoorzitter Maurice Lippens van bank en verzekeraar Fortis in Die Tageszeitung.