FC Twente bederft feest van een honderdjarige

Alleen de klassieke tenues van de Ajacieden uit de jaren dertig herinnerden gisteravond aan de roemrijke geschiedenis van de Amsterdamse voetbalclub. Zelfs met tien spelers wist FC Twente het eeuwfeest van Ajax grondig te bederven en na de smadelijke 1-0 nederlaag in de Arena zagen de supporters van de F-Side maar één oplossing: `Wouters rot op' klonk het in staccato vanaf de tribunes. De murw gebeukte coach van Ajax accepteerde die verbale geseling al net zo gelaten als het vierde verlies voor zijn ploeg in eigen huis.

Pijnlijker had de totale ontluistering van Ajax niet kunnen zijn. Een keur van eregasten had zich gemeld voor de honderdste verjaardag van de club, die zichzelf zo graag het etiket `koninklijk' wil opplakken. Zo vierden coach Louis van Gaal en de oud-Ajacieden Frank en Ronald de Boer, Winston Bogarde, Michael Reiziger en Patrick Kluivert hun cruciale 2-1 overwinning met Barcelona op de Spaanse koploper Deportivo La Coruña in Amsterdam. Onthutst zullen ze hebben geconstateerd dat het verval bij hun oude club schrijnende vormen heeft aangenomen.

Zo kreeg de huldiging van het Ajax-elftal dat in 1962 de Intertoto Cup heeft gewonnen, een ironisch karakter, want coach Wouters herhaalde nog maar eens dat het geen slecht idee was geweest om de huidige lichting alvast voor dat toernooi in te schrijven. Langs reguliere weg dreigt Ajax zich dit seizoen namelijk niet voor Europees voetbal te plaatsen na de tweede nederlaag op rij. De vraag is slechts hoeveel krediet Wouters nog heeft bij de directie. Gisteravond wekte de oud-international slechts de indruk dat hij zijn greep op het dolende Ajax definitief heeft verloren.

Ruim een maand geleden lag zijn hoofd al op het offerblok na de afstraffing door PSV. Toen verklaarden Ajax-directeur Kales en voorzitter Van Praag de situatie rond de ploeg nog ,,dagelijks te monitoren'', zoals alleen de directie van een beursgenoteerde onderneming het kan zeggen. Uitgerekend tegen Willem II – het team van Co Adriaanse, die maar al te graag zijn plaats bij Ajax inneemt – werd Wouters nog door zijn spelers gered. ,,Daarna kreeg ik het gevoel dat we op de goede weg waren'', verzuchtte Wouters. Maar die hoopgevende gedachte werd in één wedstrijd tegen Fortuna Sittard vernietigd, want de mentale weerbaarheid van Ajax is nihil.

Met een geforceerde glimlach pareerde Wouters de suggestie dat hij wellicht beter zelf de handdoek in de ring kan werpen, nu de losgeslagen harde kern van Ajax zijn hoofd eist. ,,Natuurlijk ga ik nu niet lachend naar huis'', prevelde Wouters. Maar de veelgeplaagde trainer vond de kwetsende spreekkoren aan zijn adres ,,legaal'' in de wetenschap dat hij verantwoordelijk wordt gesteld voor de wanprestaties van zijn ploeg. Plichtmatig verklaarde Wouters nog perspectieven te zien voor Ajax, hoewel zijn spelers volgens hem binnen een week ,,twee mentale tikken'' hadden gekregen. Sprak hij daarmee vooral zichzelf moed in?

Zelden zal Wouters zich zo eenzaam hebben gevoeld als gisteravond tijdens de martelgang tegen FC Twente, dat het zich de gehele tweede helft kon permitteren een 1-0 voorsprong met tien man te verdedigen. Arbiter Jol bestrafte twee knullige overtredingen van spits Booth twee keer met een gele en dus een rode kaart, maar het numerieke overwicht van Ajax illustreerde slechts de machteloosheid van de Amsterdammers. Hun prachtige, wollen shirts zonder reclame, een broek tot op de knieën en zwarte kousen – speelde Ajax maar elke week in die outfit – riepen heimwee op naar het illustere verleden van de club.

Na het echec bij Fortuna Sittard verwees Wouters voorstopper Verlaat en middenvelder Dani naar de reservebank. De Roemeen Chivu keerde na zijn schorsing terug in de basis, zij het links op het middenveld en niet op zijn vertrouwde positie in het centrum van de verdediging. Daar mocht de Zuid-Afrikaan Mokoena een helft lang demonstreren dat ook hij niet de ideale vervanger is van de trage Verlaat. Al vroeg in de wedstrijd incasseerde Mokoena een gele kaart. Welhaast beschroomd gaf hij in de 29ste minuut Twente-spits Vennegoor of Hesselink na een corner alle ruimte om de in stemmig blauw gehulde Ajax-doelman Grim met een kopbal te passeren: 0-1.

Glimlachend verontschuldigde Vennegoor of Hesselink zich voor zijn kapitale treffer. ,,Nu is het feest van Ajax in mineur geëindigd'', besefte de 21-jarige Tukker, die bescheiden verklaarde dat hij zichzelf nog niet als de opvolger van PSV-spits Van Nistelrooij beschouwt. In de tweede helft compenseerde het gegroepeerd verdedigende Twente de verbanning van Booth moeiteloos en ook met Dani en Wamberto creëerde Ajax geen kansen. Wie alleen het tweede bedrijf had gezien, zou het idee hebben gekregen dat Ajax met een man minder speelde.

Nog diverse festiviteiten staan bij Ajax op het programma om het eeuwfeest cachet te geven. Maar de bewindvoerders zijn vandaag met een enorme kater wakker geworden. Bijna krampachtig werd Wouters in het zadel gehouden, omdat hij door Ajax nu eenmaal het beste alternatief werd genoemd voor de anderhalf jaar geleden ontslagen Morten Olsen. Bijna wanhopig stelde voorzitter Van Praag vorige week in het blad Sportweek dat Wouters ,,over tien jaar een toptrainer is''. Zolang zal Ajax vast niet willen wachten. Een verstandig bestuur verlost de te vroeg gelanceerde trainer snel uit zijn lijden, zelfs als een opvolger zich nog niet aandient.

    • Robèrt Misset