Euronext

DE EFFECTENBEURZEN van Amsterdam, Brussel en Parijs gaan samen. Het fusie- en overnamegeweld dat zich in het bedrijfsleven afspeelt, verplaatst zich naar de instituties waar de aandelen worden verhandeld. De rol van effectenbeurzen in de alledaagse economie is steeds groter geworden. Beleggen is populair onder steeds bredere lagen van de bevolking – het `volkskapitalisme' dat Margaret Thatcher met de eerste privatiseringen in Groot-Brittannië introduceerde, is naar continentaal Europa overgeslagen. Bedrijven weten de weg naar de beurs om kapitaal aan te trekken en het management met opties te belonen. De rol van de beurzen in welvaarts- en geldschepping is steeds groter geworden.

In Europa heeft Londens financiële markt het grootste financiële gewicht, gevolgd door Frankfurt dat zich als Finanzplatz profileert met de aanwezigheid van de Europese Centrale Bank. Door de bundeling van Parijs, Brussel en Amsterdam ontstaat de één-na-grootste beurs van Europa. Hiervan is Brussel, een achterblijver in de koershausse van de afgelopen tijd, de zwakste schakel. In de nieuwe constellatie zal de handel in grote fondsen zich concentreren in Parijs terwijl Amsterdam zich zal toeleggen op de optie- en derivatenmarkten. Amsterdam krijgt daarmee een positie vergelijkbaar met Chicago in de VS.

NOSTALGISCH bekeken is het jammer dat Amsterdam, de oudste effectenbeurs ter wereld, ophoudt als zelfstandige markt. Maar in de elektronische beurshandel en met de opkomst van `daghandelaren' die thuis met hun computer op Internet handelen, heeft de fysieke locatie van de beurs zijn betekenis verloren. De vraag is: welke volgende beurs sluit zich aan bij Euronext?