Een baan zoeken via Internet

Veel bedrijven werven tegenwoordig personeel via Internet. Een advertentie in een online vacaturedatabank is veel goedkoper dan een in de krant. Bovendien komen er minder reacties op online advertenties en zijn de sollicitanten doorgaans beter gekwalificeerd, zo blijkt uit onderzoek.

De grootste vacaturesites, Monsterboard, ClickWork, Intermediair en Carp, bevatten elk 1.900 tot 3.000 vacatures op verschillende vakgebieden. Zoeken naar banen kan op trefwoord, branche en regio. Carp bijvoorbeeld heeft 148 vacatures voor managers en directeuren in de Randstad en 62 in het zuidwesten van Nederland.

De zoekmachines van de vacaturewebsites werken over het algemeen niet zo goed. Het pas verkochte entertainmentbedrijf Endemol zoekt een directeur ICT voor 200.000 tot 230.000 gulden per jaar, blijkt uit de zoekcombinatie Zuidwest Nederland en Directie en management. Wie dit een interessante baan lijkt en na wat verder zoeken deze vacature snel weer terug denkt te vinden door het trefwoord `Endemol' in te tikken, heeft pech gehad. `Endemol' levert geen resultaten op. Dat is ook jammer voor `Endemol' dat misschien hoopte via Carp gemotiveerde werknemers te vinden die graag bij dat bedrijf willen werken.

Ook bij ClickWork, dat alle personeelsadvertenties uit de kranten van PCM Uitgevers (de Volkskrant, NRC Handelsblad, Trouw, Algemeen Dagblad en Parool) bevat, zijn de vacatures uit de kranten niet op trefwoord terug te vinden op de website.

De meeste vacaturesites bieden interessante extra's voor werkzoekenden. Onder meer bij Monsterboard kunnen werknemers een anoniem cv plaatsen waarin ze aangeven wat ze kunnen en wat ze willen. Werkgevers kunnen de cv's opvragen. De aanstaande sollicitant krijgt daar bericht van en kan dan beslissen of hij/zij zijn/haar identiteit bekend wil maken.

Bij Monsterboard kunnen werkzoekenden ook een agent aan het werk zetten, een programma dat volgens de voorkeuren van gebruiker zelf op zoek gaat naar vacatures. De agent brengt elke dag of elke week per e-mail verslag uit van nieuwe banen die beantwoorden aan de opgegeven wensen van de werkzoekende.

Intermediair biedt Internet-gebruikers eveneens de mogelijkheid om een zoekprofiel te maken en per e-mail vacatures te ontvangen. De agents van Monsterboard en het zoekprofiel van Intermediair leveren nauwkeurige resultaten op en zijn een handige manier om op de hoogte te blijven van het banenaanbod in verschillende branches.

Ook voor wie geen (andere) baan zoekt, is Internet een goede bron voor informatie over de arbeidsmarkt. De meeste vacaturesites bieden ook informatie over arbeidsrecht, CAO's, pensioenen en loopbaanadviezen.

Intermediair heeft onder meer een salariskompas waar werknemers hun salaris kunnen vergelijken met dat van leeftijdgenoten in dezelfde branche. Ook zijn er bij Intermediair tal van case studies te lezen over conflicten op de werkvloer en onderhandelen over een promotie of salarisverhoging. In de rubriek Werk en Recht staan interessante adviezen. Deze week wordt een vraag van een medewerker van een accountantskantoor beantwoord die wil weten welke invloed de geheimhoudingsverklaring die hij tien jaar geleden heeft ondertekend op zijn nieuwe baan heeft. Mag hij de kennis die hij bij zijn werkgever heeft opgedaan na zijn ontslag gebruiken voor zijn nieuwe carrière? Volgens de arbeidsjurist van Intermediair bestaan hier geen bezwaren tegen. Hij moet alleen oppassen als hij klanten van zijn oude werkgever probeert mee te nemen. Dat zou in sommige gevallen onrechtmatig kunnen zijn.

Net als in het echte leven geldt ook op Internet dat veel vacatures niet via personeelsadvertenties worden vervuld, maar via het informele circuit. Op mailinglijsten voor bepaalde beroepsgroepen, bijvoorbeeld journalisten, juristen en makelaars, worden regelmatig banen en opdrachten aangeboden. Wie een netwerk wil opbouwen of met vakgenoten die bij andere bedrijven werken ervaringen wil uitwisselen, kan zich bij een dergelijke lijst aansluiten of er zelf een opzetten.

Monsterboard: www.monsterboard.nl

Intermediair: www.intermediair.nl

Carp: www.carp.nl

ClickWork: www.clickwork.nl

Vacature Pagina: vacature.pagina.nl

[E-mail: klaver@nrc.nl]

    • Marie-José Klaver