Drie fuserende beurzen willen Londen erbij

De effectenbeurzen in Parijs, Amsterdam en Brussel, die fuseren tot Euronext, willen dat ook Londen zich bij hen aansluit. Dit zegt directeur G. Möller van de Amsterdam Exchanges (AEX) in een vraaggesprek met deze krant.

De drie beurzen hebben vanmiddag hun samengaan formeel in Londen bekendgemaakt. Afgelopen zaterdag ondertekenden zij in Parijs een overeenkomst op hoofdlijnen voor een fusie, die dit jaar moet worden afgerond. De effectenbeurs van Londen wilde vanochtend geen commentaar geven op de uitnodigende woorden van de Amsterdamse beurspresident.

Euronext wordt de eerste grensoverschrijdende fusie van aandelen- en optiebeurzen in de geschiedenis. ,,Het is een doorbraak in de geschiedenis van beurzen en een stap voorwaarts bij het beëindigen van de fragmentering van de Europese markten'', zegt directeur J.F. Theodore van de Parijse beurs.

Euronext wordt de grootste beurs in continentaal Europa, met ruim 1.300 genoteerde bedrijven die samen 2.300 miljard euro waard zijn. Gemeten naar het handelsvolume in aandelen is Euronext naar eigen zeggen ook groter dan Londen. ,,Het gaat om de toekomstige kansen. Om bedrijven in de notering te krijgen, die aan ons afzonderlijk misschien voorbij zouden gaan'', zegt Möller.

Het fusievoornemen tussen Amsterdam, Parijs en Brussel was vorige week al uitgelekt in de Belgische pers, die ook meldde dat elke beurs afzonderlijk één activiteit toebedeeld zou krijgen en de rest zou moeten afstoten. Naar nu blijkt worden de drie beurzen weliswaar één bedrijf, maar bieden de beurzen in Parijs, Amsterdam en Brussel alle drie alle diensten. Wel is er een verdeling. In Parijs komt het management voor de gezamenlijke aandelenmarkt, Amsterdam doet de derivaten zoals opties en Brussel wordt verantwoordelijk voor de jonge en kleinere beursfondsen.

De aandeelhouders van de huidige beurzen wordt gevraagd hun aandelen om te wisselen in die van Euronext. Duidelijk is dat de Fransen het grootste belang zullen krijgen, omdat de Franse beurs niet alleen de grootste is maar ook de meest winstgevende. Theodore wordt bestuursvoorzitter van Euronext. Over vier jaar wordt hij opgevolgd door Möller, nu tweede man in de combinatie.

BEURSFUSIEpagina 14