Bruggink doet Van Nistelrooij bijna vergeten

Arnold Bruggink heeft zijn kandidatuur gesteld voor een basisplaats in de aanval van PSV. De Tukker maakte zaterdagavond als vervanger van Van Nistelrooij de eerste vier van de zes Eindhovense doelpunten tegen De Graafschap (6-0).

Ook zonder zijn topscorer stevent PSV op zijn vijftiende landstitel af. Bruggink deed tegen De Graafschap Van Nistelrooij vergeten. Romario was de laatste PSV'er die in een competitieduel vier keer scoorde, in het seizoen 1991-'92 tegen Feyenoord. ,,Ik had nooit eerder meer dan twee keer gescoord in een wedstrijd'', zei de 22-jarige Bruggink. Een paar keer was de spits zelfs dichtbij een vijfde treffer.

Aanvoerder Luc Nilis, die het vijfde doelpunt maakte, noemde Bruggink na afloop ,,een waardig opvolger'' van zichzelf en van Van Nistelrooij. De beide spitsen vertrekken na dit seizoen bij PSV. Hoewel laatstgenoemde nog geen nieuwe club heeft gevonden. ,,Sinds de blessure van Ruud heeft niemand zich meer bij ons gemeld'', liet PSV-manager Arnesen weten. ,,En zoals iedereen weet, mag Ruud wat ons betreft uiteraard blijven.''

PSV is al wel naarstig op zoek naar opvolgers. De interesse voor de Noor Carew lijkt het meest concreet. Manager Frank Arnesen heeft de lange spits van Rosenborg tot en met donderdag de tijd gegeven om met PSV in zee te gaan. De beide clubs hebben al overeenstemming bereikt. Uitblinker Bruggink sprak zaterdag zijn voorkeur uit voor Jan Vennegoor of Hesselink, met wie hij bij FC Twente samenspeelde. ,,Hij is een type Eijkelkamp. Dat soort spelers is zeldzaam.''

Vennegoor of Hesselink kondigde gisteren na de wedstrijd tegen Ajax, waarin hij het enige doelpunt maakte, nog aan dat hij ook volgend seizoen bij Twente zal spelen. ,,Ik kan me zijn twijfel wel voorstellen'', zei Bruggink. ,,Jan is een echte Tukker. Maar de mentaliteit hier bij PSV verschilt niet veel van die bij Twente. Dat zal ik hem vertellen. PSV is echt een fantastische club.'' Een andere Nederlander die op de verlanglijst van trainer Eric Gerets staat, is Pierre van Hooijdonk. Volgens Gerets staat de vraagprijs van de lange spits niet in verhouding met zijn relatief hoge leeftijd.

Mogelijk wil Vitesse Van Hooijdonk graag verkopen om het begrotingstekort te dekken. Aan de andere kant is de aanvaller heel belangrijk voor de Arnhemse club. Dat bleek gisteren tegen FC Utrecht, toen Van Hooijdonk wegens een schorsing niet meedeed en het voorin bij Vitesse absoluut niet draaide. Maar ook in de achterhoede was het af en toe een puinhoop. Centrale verdediger De Marchi kopte knullig in eigen doel en keeper Jevric maaide bij het tweede Utrechtse doelpunt finaal over de bal heen (2-0). ,,Dit was Vitesse onwaardig. Ik voel me down'', was de harde reactie van trainer Ronald Koeman. ,,Er was geen beleving, geen strijd en geen mentaliteit.'' Het ambitieuze Vitesse zakte door de nederlaag naar de zevende plaats in de eredivisie. De Arnhemse club moet om het seizoen te redden hopen op succes in het bekertoernooi, waarin het de halve finale heeft bereikt.

Het slechte presteren van Vitesse is gunstig voor Heerenveen. De Friese club heeft een concurrent minder in de strijd om de bovenste plaatsen in de eredivisie. Heerenveen speelde zaterdagavond niet goed, maar won wel met 3-1 van MVV. De bezoekers kwamen al na twee minuten verrassend op voorsprong – vrije trap van Gudjonsson – en daarna duurde het even voordat de ploeg van Foppe de Haan zijn draai een beetje vond. ,,MVV speelde fel en blokkeerde alles'', oordeelde De Haan.

Nurmela zorgde voor de gelijkmaker en Lurling haalde na rust met twee doelpunten de overwinning binnen. De Haan: ,,We doen nog mee. Ik hoop dat de spelers de komende weken goed met de druk kunnen omgaan. In de eerste helft tegen MVV speelde ons dat ook een beetje parten.''