Boekwinst KPN maakt daling operationeel resultaat goed

De winst van KPN is het afgelopen jaar volgens verwachting uitgekomen op ongeveer 1,8 miljard gulden. De boekwinst op de beursgangen van dochters KPNQwest en Infonet compenseerden grotendeels een daling van de operationele resultaten.

Dat heeft KPN vanmiddag bekendgemaakt. Het bedrijfsresultaat van KPN is het afgelopen jaar gedaald met ruim 33 procent naar 1,15 miljard gulden. Belangrijkste oorzaak van deze daling zijn volgens KPN hogere afschrijvingen op investeringen in de uitbouw van haar netwerk. KPN voegde ruim tienduizend kilometer glasvezelkabel toe aan zijn Nederlandse netwerk.

In `vaste telefonie' heeft KPN zijn bedrijfsresultaat scherp zien dalen met 70,9 procent naar 844 miljoen gulden. De scherpe daling in de conventionele sector werd voor een deel gecompenseerd door een sterke verbetering van de resultaten uit mobiele telefonie en de internationale belangen van KPN. Het resultaat voor mobiele telefoie verdubbelde ruimschoots tot 516 miljoen gulden. Het bedrijfsresultaat van de post `internationale activiteiten' verdrievoudigde tot 960 miljoen gulden. Belangrijkste motoren achter deze winstgroei zijn KPNQwest en KPN België. De beursgangen van Infonet en KPNQwest leverden respectievelijk een bijdrage van 360 en 913 miljoen gulden op.

Volgens KPN maakt de overname van het Duitse E-Plus eind vorig jaar het moeilijk concrete voorspellingen te geven van de winstontwikkeling in het jaar 2000. KPN slaagt er naar eigen zeggen goed in zich de concurrentie van het lijf te houden op de markt voor mobiele telefonie. Ondanks de komst van drie nieuwe aanbieders schat KPN zijn eigen aandeel op deze markt op 51 procent. Het aantal mobiele klanten bedroeg per 1 januari 3,5 miljoen.

De omzet van KPN is in het afgelopen jaar gegroeid met bijna 15 procent naar meer dan 20 miljard gulden. Belangrijkste bijdrage leverde opnieuw de post internationale activiteiten met een groei van ruim 54 procent naar 3,5 miljard gulden. Mobiele telefonie kende een omzetgroei van meer dan 37 procent naar 3,8 miljard gulden. De klassieke activiteiten bleven achter met een groei van minder dan zeven procent. Met een omzet van 14,8 miljard gulden blijft deze post niettemin veruit de grootste bron van inkomsten.