Begin van proces Dutroux

Vanmorgen is in het Belgische Neufchâteau een eerste proces begonnen tegen Marc Dutroux, die wordt verdacht van het ontvoeren, verkrachten en vermoorden van kinderen. Hij staat terecht wegens het geweld dat hij gebruikte bij zijn ontsnapping op 23 april 1998.

Wanneer hij voor de kindermoorden voor de rechter komt staat nog niet vast. De zitting van vanochtend werd al na korte tijd verdaagd.

Dutroux werd gearresteerd in 1996. De ontdekking van de kindermoorden leidde tot een golf van kritiek op de Belgische justitie en politie, die vele fouten werden verweten bij onderzoeken naar verdwijningen van kinderen. Aan een protestmars in Brussel deden 300.000 personen mee.

Aangenomen werd dat Dutroux de bestbewaakte gevangene van België was. Maar dat bleek twee jaar geleden niet waar te zijn. Bij een bezoek aan het gerechtsgebouw in Neufchâteau gooide Dutroux een rijkswachter op de grond, stal zijn pistool en rende weg. Dreigend met het pistool dwong hij een chauffeur zijn auto af te staan. Na een zoekactie werd hij tweeëneenhalf uur later gevonden. De korte ontsnapping van Dutroux leidde tot het aftreden van ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken. Bovendien kostte het de hoogste commandant van de rijkswacht zijn baan.

Dutroux staat niet wegens de ontsnapping zelf terecht, omdat die in België niet verboden is. Hij is wel aangeklaagd wegens het toebrengen van slagen en verwondingen, diefstal met gebruik van geweld en het uiten van bedreigingen. Hij kan daarvoor maximaal tien jaar krijgen. Dutroux heeft gezegd dat hij wilde ontsnappen omdat hij in de gevangenis onmenselijk zou zijn behandeld.