Bedelaars kopzorg Britten

,,Dit is uw bestuurder, geef bedelaars geen geld!'', schalt steeds vaker uit de intercom van Londense metro. ,,Als u deze mensen wilt helpen, geef dan aan een officiële hulpinstantie.'' `Deze mensen' zijn dit jaar geen Australische studenten met een gitaar of Britse dronkelappen die zich door de coupé's werken, maar vooral Roemeense vrouwen met een kleurige hoofddoek, een baby op de arm, en een uitgestoken vuile hand.

`Agressieve bedelaars' geven niet alleen de Londense metro kopzorgen, maar ook de Britse politiek. Jack Straw, de minister van Binnenlandse Zaken, wil asielzoekers die bedelen in afwachting van een besluit door de immigratiedienst via een spoedprocedure dwingen het land te verlaten. Bedelen is al strafbaar, maar de ,,exploitatie'' van kinderen en het misbruik van de asielprocedure zouden hard ingrijpen nodig maken, aldus woordvoerders van het ministerie gisteren.

De Britse immigratiedienst heeft een achterstand van meer dan 100.000 asielverzoeken en recente incidenten tonen dat het systeem in zijn voegen kraakt. Zo moest Straw vorige maand in één klap zestig Afghaanse asielzoekers voorlopig toelaten na de kaping van een verkeersvliegtuig. Vorig jaar gingen asielzoekers in Dover met lokale bewoners op de vuist. En in Londen treedt de politie steeds vaker op tegen bedelaars, bloemenverkopers en Oost-Europese jongeren zonder verblijfsvergunning die op kruispunten geld proberen te verdienen met het wassen van autoruiten. Vandaag opent het eerste opvangcentrum dat asielzoekers met een simpele aanvraag versneld behandelt. Het centrum, op een voormalige luchtmachtbasis bij Cambridge, biedt onderdak aan 400 asielzoekers.

De asielcrisis is voer voor de tabloid-pers die Straw verwijt Roemenen te laten teren op de zak van de Britse belastingbetaler, terwijl ze intussen ,,marmeren paleizen bij elkaar bedelen voor de familie thuis''. Anderen zeggen dat Straw een ,,paniekreactie'' vertoont op het bedelen.. ,,Wat wil hij dan dat Roemeense vrouwen doen met hun kind? Het in de bedelaarscrèche van Oxford Circus stoppen?'', aldus een linkse parlementariër.