Barcelona lonkt alweer naar een trilogie

Natuurlijk was Louis van Gaal uitermate tevreden met de overwinning van FC Barcelona op koploper Deportivo La Coruña (2-1). Maar tegelijkertijd besefte de trainer dat het verwachtingspatroon van de media en alle Catalaanse voetbalaanbidders na zaterdag verder is toegenomen. Nu Barça de achterstand op Deportivo heeft teruggebracht tot twee punten, terwijl de kloof tien punten is geweest, wordt in Barcelona weer serieus rekening gehouden met prolongatie van de landstitel. Of zelfs een trilogie, want ook de de Spaanse beker en de Champions League staan op het verlanglijstje van de socios.

Of FC Barcelona aan al die verlangens kan voldoen valt te bezien. Nadat er in de eerste helft geen vuiltje aan de lucht leek, was de overwinning op Deportivo toch nog zwaarbevochten. Zelfs met negen spelers – Mauro Silva en Pauleta waren van het veld gestuurd – zag de ploeg van trainer Javier Irureta kans om het Barcelona in de slotfase moeilijk te maken. Echt meer dan speldenprikjes waren het niet, maar toch was er weinig meer over van de suprematie die de ploeg in de eerste helft uitstraalde.

Deportivo maakte in het bomvolle Camp Nou desondanks geen grootse indruk. De eenzame spits Roy Makaay viel zelden op een geslaagde actie te betrappen. Dat moeten ook bondscoach Rijkaard en zijn assistent Neeskens op de tribune hebben geconstateerd. Af en toe kreeg Makaay ondersteuning van Djalminha, maar Deportivo prefereerde een versterkt middenveld. Van Gaal ziet het elftal uit het noordwesten van Spanje als de grootste concurrent voor de titel. ,,Deportivo heeft afgelopen zomer veel geïnvesteerd in nieuwe spelers. Zelfs nog meer dan wij. Daarom heeft de ploeg een goede reservebank.''

Dat Barcelona nog op drie fronten actief is, acht hij niet als een nadeel ten opzichte van Deportivo, dat onlangs in het UEFA-Cuptoernooi werd uitgeschakeld door Arsenal. Van Gaal: ,,Dat we nog kans maken op zoveel prijzen, houdt de motivatie hoog. Daarnaast heb ik dit seizoen veel geroteerd. Als er blessures waren nam ik nooit risico's. Dat kan als je over 25 basisspelers beschikt. Daarom hebben we nu een vrijwel fitte selectie. En een groep met ongelooflijk veel zelfvertrouwen.''

De weg naar de finish is echter nog lang, beseft Van Gaal. ,,In het Spaanse bekertoernooi zijn we nog twee wedstrijden verwijderd van de finale, in de Champions League vijf. Ik wil ook woensdag niet verliezen van Sparta Praag om het ongeslagen record van Ajax te verbeteren. In de Primera Division zijn er nog negen wedstrijden te gaan. En dan praat je over een heel zware competitie. Die is momenteel beter dan de Serie A. In Italië hebben ze altijd defensief gespeeld en de laatste jaren met veel geld grote namen gekocht. Maar de sterren moeten nu ook verdedigen en dat doen ze lang niet allemaal.''

De Nederlandse inbreng was zaterdagavond weer groot. Barcelona kwam met zes Nederlanders het veld op. Kluivert bracht de supporters in de 24ste minuut in extase. Een voorzet van Figo kopte hij subliem in. Kluivert speelde gedreven, maar in de tweede helft maakte hij steeds meer fouten. Uiteindelijk werd hij in de slotfase gewisseld en dirigeerde Van Gaal rechtermiddenvelder Ronald de Boer naar de spits om te voorkomen dat nog vaker balverlies werd geleden.

Van Gaal verklaarde achteraf dat Kluivert in het 4-3-3-systeem dat Barcelona nu speelt voldoende ondersteuning krijgt van de middenvelders. Cocu en Ronald de Boer moeten hem vanaf de middenlinie bijstaan bij zijn aanvallende acties. Terwijl hij ook assistentie zou moeten krijgen van Guardiola. Maar de aanvoerder speelt heel dicht voor zijn defensie. Daarmee geeft hij een andere invulling aan deze positie dan Litmanen bij Ajax. Kluivert: ,,Ik sta inderdaad vaak geïsoleerd. Cocu en De Boer zoeken vaak de flanken. Van Gaal vindt dat ik de bal gewoon moet vasthouden zodat anderen de tijd krijgen om bij te sluiten, maar dat is niet zo eenvoudig als je drie verdedigers om je heen hebt.''

De moeilijk rol van Kluivert is het enige zwakke punt in het huidige concept van Barcelona, waarin ook de broers De Boer een belangrijke rol spelen. Als echte tweelingen raakten ze in de winter samen in een diep dal, maar beiden hebben hun zelfvertrouwen en vorm weer gevonden. Ronald de Boer profiteert bovendien van de blessures van Litmanen (sinds vrijdag weer een gekwetste enkel) en Luis Enrique (rest van het seizoen uitgeschakeld). Van Gaal: ,,De Boertjes hebben er keihard voor gewerkt om weer terug te komen. Frank de Boer en Ruud Hesp raakten hun basisplaats kwijt omdat ik vond dat de opbouw slecht was verzorgd. Een paar weken geleden kregen ze weer een kans en die hebben ze aangegrepen. Nu zit Reiziger op de bank.''

Barcelona kwam na de treffer van Kluivert in de 32ste minuut op 2-0 door een gelukkig schot van Rivaldo. De Braziliaan werd aangespeeld door Guardiola en schoot lukraak op doel. Via doelman Songo'o ging de bal in het net. Deportivo bracht kort na rust de spanning eveneens op fortuinlijke wijze terug. Hesp was kansloos op een schot van Flavio dat door een been van Frank de Boer van richting werd veranderd.