Zweedse zwemmers maken indruk bij WK kortebaan

Zweden heeft andermaal indruk gemaakt bij de wereldkampioenschappen kortebaan (25 meter) in Athene. Een dag na de krachtsexplosie van landgenoot Lars Frölander op de 100 meter vlinderslag scherpte Thérèse Alshammar het wereldrecord op de 100 meter vrije slag aan tot 52,17 seconden. Het totaal aantal wereldrecords na twee dagen zwemmen kwam daarmee op negen.

Alshammer heeft sinds ze zich vorig jaar aansloot bij trainer Dirk Lange in Hamburg een verbluffende progressie geboekt. De 22-jarige Zweedse werd drie maanden geleden in Lissabon Europees kampioene in 52,80. Daarmee was ze de eerste vrouw die de 100 vrij op een 25-meterbaan binnen de 53 seconden aflegde. In Athene trok ze de stijgende lijn door, ten koste onder anderen van vijfvoudig olympisch kampioene Jenny Thompson. De Amerikaanse nam op de 50 vlinder revanche op Zweden. Met 26,13 versloeg ze Anna-Karin Kammerling met driehonderdste. Chantal Groot, de enige Nederlandse deelneemster, finishte in de halve finales in 27,64 als elfde.

Minstens zo indrukwekkend als de prestatie van Alshammer was gisteren het optreden van Frölander. Een dag na zijn wereldrecord op de 100 vlinder sloeg de 25-jarige Zweed opnieuw toe, ditmaal in de finale van zijn favoriete nummer. Op het ingekorte traject in de Griekse hoofdstad tikte Frölander aan na 50,44. Donderdag was hij al goed voor 50,59.

De Amerikaanse estafetteploeg loste Australië met 7.01,33 af als recordhouder op de 4x200 vrij. Het Australische kwartet kwam vorig jaar in Canberra tot 7.01,60.

Roman Sloednov mag zich 's werelds snelste op de 100 meter schoolslag noemen. In de halve finales zwom de Rus een tijd van 58,51. Dat was bijna drietiende sneller dan de Belgische specialist Fred Deburghgraeve op 3 december 1998 was, 58,79. De olympisch kampioen van Atlanta ontbreekt in Athene, evenals vele andere toppers die het toernooi een hinderlijke onderbreking vinden van hun voorbereiding op de Olympische Spelen.

Het vele aantal wereldrecords in Athene illustreert opnieuw hoe `jong' het kortebaanzwemmen is. Jarenlang lieten de toppers de 25-meterbaan links liggen. Olympische roem is alleen te verdienen op de 50 meter. Sinds de wereldzwembond FINA twee jaar geleden sponsors bereid vond prijzengeld uit te keren heeft het kortebaanzwemmen een enorme impuls gekregen. In Athene levert een wereldrecord ruim 30.000 gulden op.