Zege van Clinton op wapenlobby

President Clinton heeft gisteren een zege behaald in zijn strijd met de vuurwapenlobby. Smith and Wesson, de grootste vuurwapenfabrikant van Amerika, zal binnen 60 dagen standaard veiligheidssloten op zijn handvuurwapens aanbrengen.

Smith and Wesson tekende gisteren tijdens een geïmproviseerde ceremonie in Washington een `gedragscode' over de verkoop en distributie van vuurwapens. De federale regering belooft van zijn kant geen rechtszaken tegen het bedrijf te beginnen. De regering was voornemens schadeclaims van dertig steden, staten en lokale overheden tegen Smith and Wesson te bundelen als de fabrikant niet snel maatregelen nam om zijn product veiliger te maken. Het ging om honderden miljoenen aan claims voor de gevolgen van vuurwapengeweld. De stap van Smith and Wesson is een grote doorbraak, omdat andere fabrikanten naar verwachting het voorbeeld zullen volgen.

Smith and Wesson belooft binnen een jaar de beveiliging van zijn vuurwapens tegen kinderen waterdicht te maken. Ook zal de wapenfabrikant binnen drie jaar wapens met `smart gun'-technologie op de markt brengen, die alleen gebruikt kunnen worden door de eigenaar.

Smith and Wesson verplicht zich ervoor te zorgen dat wapens niet in handen vallen van malafide tussenhandelaars. Wapens worden alleen via erkende winkels verkocht, die hun klanten niet meer dan één wapen per keer meegeven. Distributeurs moeten aan strikte voorwaarden voldoen. Wordt er een disproportioneel aantal misdaden begaan met vuurwapens van een bepaalde handelaar, dan zegt de fabrikant het contract op.

De concessie van Smith and Wesson is een overwinning voor Clinton, die de afgelopen weken de confrontatie zocht met de vuurwapenlobby. Met name de machtige lobbygroep National Rifle Association (NRA) ergert zich aan het feit dat Clinton elke schietpartij aangrijpt om voor maatregelen te pleiten om vuurwapens aan banden te leggen. Vice-voorzitter Wayne LaPierre van de NRA wekte verontwaardiging door begin deze week te stellen dat Clinton en vice-president Gore ,,een bepaald geweldsniveau'' tolereren om daar politiek munt uit te slaan. Later stelde LaPierre dat Clinton ,,bloed aan zijn handen heeft''.

De wetgeving om kindersloten op wapens verplicht te stellen en verkoop via wapenshows aan banden te leggen, bevindt zich in een impasse. In het Congres hebben de Senaat en het Huis van Afgevaardigden twee verschillende wetten aangenomen. Jaarlijks sterven 30.000 Amerikanen door vuurwapens, 100.000 Amerikanen raken gewond. (Reuters)