TELOR BOEMBOE BALI

Sania's House is één van de talloze toeristenverblijven in Ubud, een bekend kunstenaarsdorpje in centraal-Bali. Tijdens een lang verblijf in dit bungalowparkje werd ik al snel opgenomen in het gezin van de eigenaren. Ik kreeg toen een aardig inzicht in de eetgewoonten van een doorsnee Indonesische familie. Voor dag en dauw gaat moeder de vrouw naar de markt om inkopen te doen. Na een simpel ontbijt van koekjes, bamisoep of nasi goreng wordt er gekookt. Ik werd dan ook vaak wakker met pittige etensgeuren in mijn neus maar had zelf meer dan genoeg aan gebakken banaan of een ananaspannenkoek. De rijst en de gerechten worden op tafel gezet en afgedekt met vliegendeksels. De familieleden eten simpelweg wanneer ze honger hebben. Men zit niet aan tafel maar loopt veelal al etend rond of zoekt een plekje om, al hurkend, te eten. Opvallend is dat moeders of bediendes met een eindeloos geduld, het bord in de hand, achter kleuters en peuters aanlopen om ze te voeren. Het eten is dus altijd op kamertemperatuur. Wel wordt de rijst bewaard in een elektrische rijstkoker zodat die wel lauw blijft. 's Avonds wordt er vaak gesnackt: De vele langslopende etensverkopers doen dan goede zaken met hun bami, saté, soep etc. Ook ik werd uitgenodigd deel te nemen aan de gewoontes van het huis en toe te tasten als ik honger had. Toen ik aan het eind van de vakantie voor deze lunches wilde betalen wilde men daar niet van horen. Eén van de gerechten die bijna dagelijks werden geserveerd was telor boemboe Bali. Letterlijk: ei in Bali-kruiden. Hardgekookte eieren worden met een satéstokje beprikt zodat de kruidenbrij (boemboe) goed doordringt. Uien, knoflook, sambal of rode peper, gember en trassi fijnwrijven en in olie fruiten tot de uien geel zijn. De eieren toevoegen en meebakken. Wat kippenbouillon, de ketjap en tamarindewater, sereh en het blad toevoegen. Zachtjes koken tot de saus indikt. Voor een vollere (maar machtiger) smaak: santen erbij doen.