Telecomreus

Het Spaanse telecomconcern Telefónica, een voormalig staatsbedrijf, doet met de overname van Endemol de zoveelste aankoop op rij.

,,Sorry, meneer Villalonga kan geen vragen meer beantwoorden, hij heeft zometeen nog een afspraak.'' Op naar de volgende overname? Bestuursvoorzitter Juan Villalonga was gisteren snel weg na de presentatie van de overnamedeal tussen het Spaanse telecomconcern Telefónica en de Nederlandse televisieproducent Endemol. De Spanjaarden leggen ruim 12 miljard gulden op tafel.

De overname is de zoveelste in een lange rij. Recentelijk kocht Telefónica (omzet 23 miljard euro in 1999, nettowinst 1,8 miljard euro) nog een bank op Internet. Sinds Villalonga drie jaar geleden door de Spaanse premier Aznar aangesteld werd om het staatsbedrijf Telefónica – zeg maar de Spaanse KPN – naar de beurs te brengen, is het concern gegroeid als kool. Behalve in Spanje is Telefónica tegenwoordig ook aanbieder van vaste en mobiele telefonie in Portugal, Australië, Italië en Marokko en een groot deel van Zuid-Amerika.

Daarnaast geeft Telefónica telefoongidsen uit en bezit het concern radio- en televisiestations. In november bracht Villalonga Internetaanbieder Terra – met 1,3 miljoen klanten in Spanje en Latijns Amerika – naar de beurs. Sinds Terra een eigen beursnotering heeft, is de koers geëxplodeerd.

De beursintroductie van Terra heeft in Spanje tot een felle polemiek geleid omdat Telefónica-voorzitter Villalonga zichzelf, zijn medebestuursleden en 900 werknemers van Terra opties verstrekte op 5 procent van de aandelen van Terra. Alleen al de koersstijging op de dag van de introductie leverde hen een winst van ruim 700 miljoen gulden op. Onder druk van de socialistische oppositie, die meent dat op deze manier een plundering plaatsheeft van geprivatiseerd algemeen bezit, is afgesproken dat de nieuw verkregen aandelen niet op korte termijn verzilverd mogen worden. Ook worden koerswinsten met het hoogste belastingtarief aangeslagen.

Telefónica raakte eerder in opspraak doordat de voormalige eurocommissaris Bangemann terwijl hij nog in functie was in Brussel onderhandelde over een baan in het bestuur van het telecomconcern. Als Eurocomissaris voor industrie was Bangemann ook verantwoordelijk voor informatietechnologie en telecommunicatie. Daardoor kreeg hij veel gevoelige informatie over de telecomsector. De Europese Commissie keurde de handelwijze van Bangemann af en diende een klacht in bij het Europese Hof. De commissie trok die klacht weer in nadat Bangemann beloofd had voor zijn functie geen gevoelige informatie te zullen gebruiken. Wel mag hij pas op 1 juli beginnen bij Telefónica.