Taiwans kandidaten: Lien, Soong en Chen

Een kwart van de 15 miljoen Taiwanese kiezers bepaalt zijn keuze voor de nieuwe president van de Chinese Republiek pas vandaag. De politieke praatprogramma's, negatieve campagneadvertenties, talloze toespraken, luide megafoonboodschappen en zee van partijvlaggen hebben hen verward. Ze zijn de afgelopen weken bedolven onder de informatie. Maar in de nek-aan-nekrace tussen de drie belangrijkste kandidaten is hun stem bepalend.

Verkiezingen Taiwanese stijl zijn een intense aangelegenheid. Locale ziekenhuizen hebben melding gemaakt van mensen die lijden aan `het verkiezingssyndroom'. Het is sommigen even te veel geworden. Taiwan test de grenzen van de democratie.

De drie belangrijkste kandidaten vandaag zijn:

Lien Chan (63), Kwomintang (KMT), de huidige vice-president van de Chinese Republiek. Geboren op het Chinese vasteland in een rijke familie. Rechterhand van president Lee Teng-hui. Hij heeft brede politieke ervaring, als vice-premier, minister van buitenlandse zaken, gouverneur van de provincie en sinds 1993 als premier. Staat bekend als de kleurloze kandidaat met houterige presentatie. Hij heeft een negatieve verkiezingsstrijd gevoerd.

James Soong (58), onafhankelijk. Soong is geboren op het Chinese vasteland. Hij is een voormalig zwaargewicht binnen de KMT. Vorig jaar werd hij uit die partij gezet nadat hij zich zelf verkiesbaar had gesteld voor het presidentschap. Is verwikkeld in een bittere strijd met president Lee Teng-hui. Van de drie is hij het meeste bereid om tot een overeenkomst met de Volksrepubliek China te komen. Als gouverneur van Taiwan heeft hij een grote achterban opgebouwd. Zijn voorsprong in de peilingen is teruggelopen sinds hij door de KMT werd beschuldigd van corruptie.

Chen Shui-bian (49), Democratische Progressieve Partij (DPP), geboren in Taiwan in een arme boerenfamilie. Pro-onafhankelijkheidsstrijder en mensenrechtenactivist. Chen is de eerste gekozen burgemeester van Taipei. Dwingt alom respect af voor zijn bestrijding van de criminaliteit, prostitutie en milieuvervuiling in de stad. Heeft geen internationale ervaring en spreekt zo goed als geen Engels. China waarschuwt dat wanneer Chen wordt gekozen, de Chinees-Taiwanese betrekkingen zullen verslechteren.