Sponsors vaker betrokken bij aankoop spelers

Voetbalclubs in de eredivisie kopen steeds vaker spelers met financiële hulp van sponsors. Vaak kunnen deze financiers, bedrijven of particulieren, profiteren van de winst bij doorverkoop van een speler.

Dat blijkt uit een rondgang van deze krant langs de achttien clubs uit de hoogste Nederlandse competitie. De meeste eredivisieclubs hebben voor deze handel in voetballers `spelersfondsen' opgericht, of zijn daarmee bezig. In de voetbalwereld bestaan echter zorgen dat sponsors hiermee te veel invloed krijgen op het transferbeleid van clubs, zeker als zij kunnen verdienen aan een lucratieve doorverkoop. KNVB-regels verbieden invloed van sponsors op het beleid van een club. Spelersfondsen zijn ,,in de mode'', zegt vice-voorzitter J. van de Kant van FC Utrecht, dat bezig is met de oprichting van zo'n fonds. MVV, Fortuna Sittard, RKC, NEC en Willem II beschikken reeds over een spelersfonds waarmee de handel in spelers buiten de boeken van de club wordt gehouden. Verzekeraar Amev, sponsor van FC Utrecht, wil zelf niet deelnemen, maar sluit niet uit voor de club een spelersfonds op te richten waarin zijn klanten kunnen beleggen.

Alleen bij Willem II hebben financiers geen recht op een deel van de eventuele boekwinst bij doorverkoop van de spelers. De meeste clubs hebben geen bezwaar tegen het afstaan van een deel van de winst. ,,Het is duidelijk dat, als externe financiers worden aangetrokken, die moeten delen in de boekwinst'', zegt voorzitter Enzerink van De Graafschap, waar over een spelersfonds wordt gesproken. Ajax en Willem II vinden het daarentegen een slecht idee om financiers te laten meedelen, omdat ze beïnvloeding van het transferbeleid vrezen.

Bij Vitesse ontstond onlangs commotie over de financiële betrokkenheid van sponsor Nuon bij transfers van spelers na het gedwongen vertrek van voorzitter Karel Aalbers. Bij MVV blijken nu twee overheidsbedrijven in het spelersfonds te participeren, namelijk: Nutsbedrijven Maastricht en Waterleiding Maatschappij Limburg (WML), die zelfs een van de grootste deelnemers is.

ENQUÊTE

www.nrc.nl/Doc