Spelersfondsen

Nutsbedrijven Maastricht NV zorgt in zuid-Limburg niet alleen voor stroom, gas, water, kabeltelevisie, Internet en de openbare verlichting. Het bedrijf – eigendom van de gemeente Maastricht – is ook een vriend van de plaatselijke voetbalclub. Werknemers krijgen korting op seizoenskaarten van MVV, betaald door het bedrijf. En sinds kort participeert Nutsbedrijven Maastricht voor 50.000 gulden in het spelersfonds, waarmee de club voetballers mag aantrekken. Bij een lucratieve doorverkoop deelt het nutsbedrijf in de winst.

,,De reden dat wij participeren, is dat wij MVV een warm hart toedragen,'' zegt Theo Verheije, directie-adviseur.

Maar als u deelt in de boekwinst betekent in feite toch dat het nutsbedrijf in Maastricht meedoet aan de handel in voetballers? Dat kwam Nuon bij Vitesse op forse kritiek te staan. ,,Daar heb ik eerlijk gezegd nog niet zo bij stil gestaan. Een winstje zou mooi zijn, maar daar staat tegenover dat het ook een afwaardering tot gevolg kan hebben. Wij hebben de lening in ieder geval niet afgesloten om mee te speculeren.''

Met die afwaardering zal het wel loslopen, zegt Ed Smeets, bestuurslid van de Stichting Spelersfonds, en als financieel directeur van Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) participant voor 150.000 gulden. ,,Er zit maar één addertje onder het gras. De participatie is natuurlijk niet zo safe als bij een bank, want MVV kan failliet gaan.'' Voor Smeets is het ,,zakelijk gewoon een goeie deal''. WML krijgt een rente die hoger ligt dan de marktrente ,,en als een speler meer opbrengt dan de waarde waarvoor hij in het fonds zit, delen we voor de helft mee in de winst''. Een vergelijking met Nuon gaat volgens Smeets niet op omdat het om veel kleinere bedragen gaat. Inmiddels heeft MVV zes spelers in het fonds ondergebracht: Michel Vonk, Emerson, Wasiu Taiwo, Theo Snelders, Rob Nuyts, Bobby Kociski, totale waarde 1,25 miljoen gulden. MVV streeft aan het einde van het seizoen naar een inleg van 2 miljoen. Hoofdsponsor Vacansoleil doet niet mee, co-sponsor McDonald's wel.

Spelersfondsen zijn ,,in de mode'' zegt vice-voorzitter Van de Kant van FC Utrecht dat eveneens bezig is met de oprichting van zo'n fonds. Volgens hem is het een gevolg van het Bosman-arrest dat het voor clubs veel moeilijker maakt spelers vast te houden. Clubs zoals Ajax, PSV, Feyenoord en Heerenveen die de aankoop en verkoop van spelers laten lopen via de eigen boekhouding raken steeds meer in de minderheid.

Tot voor enkele jaren waren het vooral rijke particuliere supporters die bijsprongen als er ergens een speler moest worden gekocht. Richard Sneekes werd van de Ajax-jeugd naar Fortuna Sittard gehaald en later doorverkocht aan een Engelse club, vertelt Fortuna vice-voorzitter W. Dols, met winst voor de anonieme financier. Maar de trend is om de `handel' in spelers met behulp van van externe financiers wat meer te formaliseren, en meer spelers erbij te betrekken om zo de risico's voor de financiers te spreiden. Fortuna heeft nu al twee jaar een spelersfonds waar bedrijven of particulieren participaties kopen voor minimaal 100.000 gulden, en naast een vaste rente van 8 procent kunnen delen in eventuele boekwinst. Hoofdsponsor Wagner & Partners doet mee. Net als hoofdsponsor Yakumo van NEC die door haar deelname kan verdienen aan het transferbeleid van die club. De computerleverancier is volgens voorzitter Hans van Delft ,,in alle vezels verbonden'' met de club. Bij RKC worden bedrijven en particulieren strikt anoniem benaderd voor de ,,investeringsmaatschappij'', zoals voorzitter Jan Snoeren het fonds noemt. Verantwoording naar de vereniging vindt Snoeren niet nodig: ,,Zo diep gaan wij er in Waalwijk niet in.''

Ook bij Willem II is sponsor Interpolis sterk betrokken bij het fonds. De verzekeraar heeft het fonds zelfs met een lening op weg geholpen. Maar in Tilburg keert men anders dan bij de meeste clubs geen boekwinsten uit. ,,Dat zou ook een risico inhouden,'' zegt voorzitter Jan Vullings van Willem II. ,,Om financiële redenen kan de financier bijvoorbeeld de verkoop van een speler verlangen, terwijl de club die speler graag wil houden. Bij een financier kunnen emoties een rol gaan spelen, positieve en negatieve.'' Hillen van Ajax maakt zich zorgen: ,,Ik vind dat ook een gevaarlijke ontwikkeling, juist omdat we willen dat sponsors zich niet met het beleid bemoeien.'' Bij MVV is dat niet het geval, meent Smeets van WML. Toch erkent hij dat de participanten in het spelersfonds een veto hebben als spelers als Emerson of Snelders onder hun waarde worden verkocht. Ook in Sittard ligt het transferbeleid formeel bij Fortuna, zegt vice-voorzitter Dols: ,Maar je bent wel zo fatsoenlijk het in overleg te doen. We willen het dus wel eens worden.''