Soldaten stemmen Poetin

De eerste stemmen zijn gisteren uitgebracht voor de Russische presidentsverkiezingen. De verwachte winnaar: Vladimir Poetin.

Russische troepen die gelegerd zijn in onherbergzame streken van Tsjetsjenië mochten gisteren al stemmen, de rest van Rusland volgt komend weekeind. De procedure is eenvoudig. Twee officieren, van de sectie propaganda en de militaire inlichtingendienst, bezoeken basissen en wegversperringen. De commandant zet zijn mannen in het gelid, waarna ze één voor één in een tentje mogen stemmen. De zakken met stemmen gaan daarna mee met de twee officieren.

Generaal Gennadi Trosjev, de plaatsvervangend commandant van de troepen in Tsjetsjenië, twijfelt gisteren geen moment aan de winnaar. ,,Militair hebben hun keus gemaakt '', zei Trosjev gisteren. ,,We kennen deze man, hij de militairen altijd heeft gesteund.''

Poetin maakte gisteren stemming tegen de gevangen Tjsetsjeense krijgsheer Radoejev. ,,Hij is een van degenen die ons land, het grote Rusland, terroriseerde. Men zegt dat hij er niet meer als terrorist uitziet. Meer als een beest.'' (AP)