Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Gesprek met o.a. de voorzitter van de Kamer van Koophandel in Rotterdam Joop Caldenborgh over de vraag in hoeverre Bram Peper slachtoffer is van het effect: Barbertje moet hangen. Ned.3, 12.08-13.05u.

Netwerk. Duizendste uitzending brengt een portret van het Tsjetsjeense jongetje Joesoep dat vorig jaar door een granaat levensgevaarlijk gewond raakte en door een Nederlandse journalist voor een levensreddende operatie mee naar Moskou werd genomen. Verder een voorbeschouwing op de pausreis naar Israel langs de Heilige Plaatsen in het spoor van Godfried Bomans die in 1969 dezelfde tocht maakte. Zie ook artikel van Z.C.A. Luyendijk. Ned.1, 20.16-20.53u.

Lopende zaken. Over het aantal alleenstaande vrouwen dat via kunstmatige inseminatie en reageerbuisbevruchting kinderen wil. In tegenstelling tot hetero- en lesbische paren, kan de bewust alleenstaande moeder niet overal terecht. Veel artsen vinden dat eerst bewezen moet worden dat alleenstaande vrouwen goede moeders zijn. Ned.3, 21.45-23.00u.

DOCUMENTAIRES

Andere tijden. In deze aflevering teruggevonden beelden vanaf 1935 van de nazi-televisiezender met o.a. racistisch cabaret en een reportage over schedelmetingen. Verder een terugblik op de uitgifte van aandelen voor de commerciële tv-zender op het REM-eiland in 1964. Ned.3, 20.15-20.50u.

Onze man in de straat. Felix Rottenberg onderzoekt als `inspecteur' de neergang van de Leidsestraat in Amsterdam. Hij houdt mensen aan, wijst fietsers terecht, spreekt met winkeliers en loodst o.a. Adriaan Grandia, directeur van Hotel de l'Europe, makelaar Zadelhoff en wethouder Duco Stadig door de straat. Ned.3, 20.50-21.45u.

Scenario 2015: De toekomst van Nederland. Tweede aflevering over de toekomst van Nederland behandelt de gezondheid en de manier waarop we aankijken tegen ziekte, leven en dood. Vooral jongere generaties menen dat zij recht hebben op een lang leven. TV2, 23.05-23.55u.

PRAATPROGRAMMA

Van de schoonheid en de troost. Gesprek met de Amerikaanse hersenwetenschapper Gary Lynch die zich niet neerlegt bij het noodlot en heilig in de vooruitgang gelooft. Ned.3, 23.00-0.27u.

Een kwestie van kiezen. Gast is schrijfster Connie Palmen. Zij praat o.a. over haar nieuwe boek Echt contact is niet echt de bedoeling. RTL4, 23.15-23.55u.

Het laatste oor. NRC-redacteur Elsbeth Etty, oud-parlementair redacteur Kees Sorgdrager en ex-staatssecretaris Robin Linschoten discussiëren over de uitkomsten van het rapport over oud-minister Peper en de toekomst van de politiek. Veronica, 23.55-0.32u.

AMUSEMENT

Voilà, un quiz. Eerste deel van een kleine serie over Nederlanders en de Franse taal. Voor iedereen die Frans voor de vakantie wil leren. Op een Franse camping worden aan Nederlanders vragen over eten, drinken, uitstapjes en getallen gesteld. TV2, 17.30-18.00u.

KUNST

De plantage. Gesprek met Ivo van Hove, artistiek leider van Het Zuidelijk Toneel en vanaf januari 2001 artistiek en zakelijk leider van Toneelgroep Amsterdam waar hij Gerardjan Rijnders opvolgt. Verder gastrecensent Dig Istha en eem optreden van de Belgische band Vive la Fête. Ned.3, 17.00-18.00u.

Close-up. Over het geheime leven van o.a. de strip- en filmfiguren Superman en Batman. Ned.1, 18.32-19.29u.

FILM

Alaska (Fraser Clarke Heston, 1996, VS). Picturaal oogstrelende avonturenfilm (veel sneeuwlandschappen). Twee kinderen gaan op zoek naar hun in Alaska neergestorte vader. Charlton Heston, vader van de regisseur, speelt een bad guy. VRT, 13.30-15.15u.

Jetsons - the Movie (Hanna & Barbera, 1988, VS). Povere, lange tekenfilm, gebaseerd op gelijknamige, futuristische tv-serie uit jaren zestig. RTL4, 13.50-15.20u., onderbroken door reclame.

Brewster's Millions (Walter Hill, 1985, VS). Zevende verfilming van klassieke roman van George Barr McCutcheon is een schreeuwerige komedie waarin Richard Pryor schmiert als een baseballspeler die 300 miljoen dollar erft, op voorwaarde dat hij tien procent daarvan binnen één maand zinnig weet te besteden. BBC1, 15.30-17.05u.

. Blind Date (Blake Edwards, 1987, VS). Vijfenveertigste film van Edwards is een hilarisch satirische komedie met een voor de Edwards-aanhangers onweerstaanbaar geestige mengeling van hoogstaande slapstick en terloopse subtiliteiten. Blind date Kim Basinger van workaholic Bruce Willis laat zich, na een glaasje champagne tijdens een chique zakendiner, niet meer storen door welke vorm van decorum dan ook. Net5, 20.30-22.15u., onderbroken door reclame.

The Saint (Phillip Noyce, 1997, VS). Moderne formulefilm van 70 miljoen dollar actualiseert de persoon van meesterdief Simon Templar die het bekendst werd dankzij Roger Moore's tv-versie uit de jaren zestig. Titelrolspeler Val Kilmer beoogt zowel rijk te worden als de wereld te redden en put zich uit in malle vermommingen. Een logge, ongeïnspireerde en klunzige actiefilm zonder een greintje intelligentie. BBC1, 22.00-23.50u.

Priyatel pokojnika / Een vriend van de overledene (Vjacheslav Kristofovitsj, 1997, Oekraïne/Frankrijk). Momenten van diepe treurigheid kenmerken drama over de post-communistische Sovjet-Unie. In het even kapitalistische als criminele Kiev is een intellectueel ten einde raad. Hij besluit zich via een huurmoordenaar van het leven te beroven. Canvas, 22.25-23.55u.

Love, etc. (Marion Verboux, 1996, Frankrijk). Verdienstelijk, nadrukkelijk gestileerd verslag van de ménage à trois van een pittige Charlotte Gainsbourg, haar rustige echtgenoot Yvan Attal en diens flamboyante boezemvriend Charles Berling. ARD, 23.50-1.30u., tweetalige uitzending.

Buddenbrooks (2) (Alfred Weidenmann, 1959, West-Duitsland). Tweedelige verfilming van Thomas Manns roman over de ondergang van een patriciërsgeslacht in de 19de eeuw. ZDF, 0.05-1.40u., zwart-wit.

. Jeder für sich und Gott gegen alle (Werner Herzog, 1974, West-Duitsland). De lijdensgeschiedenis van Kaspar Hauser die als volwassene ter wereld kwam in de benauwenis van de Duitse Biedermeiercultuur. Een 19de eeuws mysterie in Herzogs persoonlijke, verontrustende optiek. BBC2, 0.20-2.10u.

Nagesynchroniseerd: The Reef (Robert Allan Ackerman, 1997, VS). ZDF, 13.55-15.25u.; Bhowani Junction (George Cukor, 1956, VS/Eng.). ARD, 15.05-16.50u.; For Which He Stands (Nelson McCormick, 1996, VS). ZDF, 1.40-3.10u.; Background to Danger (Raoul Walsh, 1943, VS). ARD, 3.10-4.30u., zw.