Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

De achtste dag. Onder andere over de omwonenden van Schiphol die steeds minder klagen over geluidhinder. Niet dat de geluidsoverlast minder is geworden, maar de bewoners zijn het klagen moe. Ned.1, 16.05-16.30u.

2 Vandaag. Reportage over 100 kloosters die morgen hun poorten openen voor publiek. Het is voor het eerst dat dit gebeurt. TV2, 17.35-18,43u.

Nova. Reportage over het paus-bezoek aan Israel en een gesprek met de neef van kardinaal Willebrands die daar woont. Ook aandacht voor het plan van de woningstiching De Woonplaats in Enschede om de bewoners van wijk Pathmos een bonus in het vooruitzicht te stellen als zij hun huur op tijd betalen en hun woning in goede staat houden. Dit naar voorbeeld van een wijk in Manchester. Ned.3, 22.15-22.45u.

DOCUMENTAIRES

Tourists of the revolution. Eerste aflevering van een drieluik over de aantrekkingskracht van revolutionaire ideeën. Oswald Mosley's zoon Nicolas en Nigel Nicolson vertellen over hun aanvankelijk positieve kijk op het nazisme. Afl.: The strong leader. BBC2, 18.50-19.50u.

Correspondent. In de Colombiaanse jungle woedt een verborgen oorlog die wordt angewakkerd door de Westerse zucht naar cocaïne. Afl.: The cocaine war. BBC2, 19.50-20.35u.

Timewatch. Historische documentaire over de Pilgrim Fathers, die niet zonder gevaar met de Mayflower in 1620 de Atlantische Oceaan overstaken om zich in Amerika te vestigen. Afl.: The Pilgrim obsession. BBC2, 21.05-21.55u.

Columbus: Steenrijk in Afrika. Portret van de 74-jarige Tom Bloomfield, een Zimbabwaanse beeldhouwer van Nederlands-Schotse afkomst. De documentaire belicht tevens het koloniale Rhodesië, de dekolonisatie en de herinvulling van de verhouding tussen blank en zwart. Bloomfield woont in een primitieve Afrikaanse hut maar voelt zich rijk dankzij zijn stenen. TV2, 23.28-0.14u.

PRAATPROGRAMMA

Het Lagerhuis. Discussie met publiek over de volgende onderwerpen: de affaire-Peper; deals met criminelen en scholen die actie voeren door leerlingen naar huis te sturen. Ned.3, 21.00-22.00u.

MUZIEK & SPORT

Studio sport. Rechtstreekse beelden van de eerste Wereldbekerwestrijd van dit seizoen, de wielerwedstrijd Milaan-San Remo. Ook beelden van de WK cross country (atletiek) in Portugal. TV2, 14.35-17.00u.

100 jaar Ajax. Rechtstreeks verslag van het feestelijk concert naar aanleiding van het honderdjarig bestaan van de voetbalclub Ajax. Het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van Hartmut Haenchen speelt werken van Strauss (o.a. ouverture Die Fledermaus), Puccini en Verdi (o.a. Triomfmars uit Aïda). Ned.1, 20.30-21.26 & 22.31-23.28u.

Gala van het Nederlandse lied. Tien Nederlandstalige artiesten zingen een eigen nummer en een nummer van Boudewijn de Groot. Met o.a. Lenette van Dongen, Stef Bos, Paul de Leeuw, Rob de Nijs en Henk Westbroek. Ned.1, 21.26-22.31u.

KUNST

Kunst... omdat het moet. Zie artikel Hans Beerekamp. TV2, 0.14-1.40u.

FILM

Showdown (George Seaton, 1973, VS). Routine-western annex stervehikel. Sheriff Rock Hudson merkt dat zijn oude vriend Dean Martin een schurk is geworden. Ook met Susan Clark. SBS6, 14.35-16.15u., met reclame.

Any Wednesday (Robert Ellis Miller, 1966, VS). Vlotte verfilming van Broadwayblijspel vol misverstanden. Gefortuneerde zakenman Jason Robards brengt elke woensdag door met minnares Jane Fonda. Dan dient Dean Jones zich aan. VRT, 15.15-17.00u.

Police Academy VII: Mission to Moscow (Alan Metter, 1993, VS). Zevende aflevering in banale reeks komedies over blunderende politie-mensen. Veronica, 20.30-22.00u., met reclame.

The Far Country (Anthony Mann, 1955, VS). Vaardige western met James Stewart die het als veedrijver in Alaska aan de stok krijgt met snoodaard John McIntire. BBC2, 21.55-23.30u.

Seven (David Fincher, 1995, VS). Voormalige reclamefilmer Fincher maakte een geforceerd vormgegeven formule-film waarin rechercheur Morgan Freeman en zijn jonge collega Brad Pitt op zoek zijn naar verknipte seriemoordenaar die overtreders van een der zeven hoofdzonden genadeloos pleegt af te straffen. Modieuze gewichtigdoenerij over het Kwaad. Net5, 22.00-0.15u., met reclame.

. The French Lieutenant's Woman (Karel Reisz, 1981, Engeland). Ingenieus scenario van Harold Pinter vervangt educatieve en reflecterende terzijdes in John Fowles' historische roman over de vrijheidsdrang van Victoriaanse heldin door raamvertelling, waarin acteurs Meryl Streep en Jeremy Irons tijdens de opnamen van kostuumfilm voor elkaar vallen. Ned.1, 23.28-1.26u.

. Mein liebster Feind (Werner Herzog, 1999, Engeland/Duitsland). Zie ook Film-vooraf. Sterk anekdotische documentaire van Herzog over zijn haat-liefde-verhouding met de maniakale, in 1991 overleden acteur Klaus Kinski. Herzogs herinneringen worden doorsneden met filmfragmenten en op de set gemaakte opnames waarop we Kinski zien tieren. BBC2, 23.30-1.05u., deels zwart-wit.

The Harvest (David Marconi, 1993, VS). Broeierige thriller waarin met een writer's block kampende scenarist Miguel Ferrer in Mexico een femme fatale tegen het lijf loopt en op een ochtend beroofd blijkt te zijn van een nier. VRT, 23.35-1.07u.

Revolution (Hugh Hudson, 1985, VS). Veel production value en een rampzalig scenario kenmerken 70mm-film over Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog van Britse regisseur van Chariots of Fire en Greystoke. Jager Al Pacino raakt tegen wil en dank bij de strijd betrokken. Ook met Nastassia Kinski, Donald Sutherland. RTL4, 0.00-2.15u., onderbroken door reclame.

Breathing Fire (Lou Kennedy, 1993, VS). Actiefilm met scènes vol kickboxing. SBS6, 0.35-2.00u., onderbroken door reclame.

. Aguirre, der Zorn Gottes (Werner Herzog, 1972, West-Duitsland). Zie ook Film-vooraf. Klaus Kinski verpersoonlijkt heerszucht, wreedheid en waanzin in Herzogs hallucinatorische en satirische avonturendrama over ondergang van een Spaanse expeditie, in 1560 in het oerwoud van Peru op zoek naar El Dorado. BBC2, 1.05-2.35u.

Excessive Force (John Hess, 1993, VS). Groffe actiethriller. Agent Thomas Ian Griffith geeft de drugsmaffia van Chicago van katoen. BBC1, 1.15-2.35u.

En nagesynchroniseerd: For Which He Stands (Nelson McCormick, 1996, VS). ZDF, 23.30-1.00u.; Il figlio di Cleopatra (Ferdinando Baldi, 1964, Italië). ZDF, 1.35-3.15u.; Ognuno per se (Giorgio Capitani, 1967, Italië/West-Duitsland). ARD, 1.45-3.30u.; The Girl in Black Stockings (Howard W. Koch, 1957, VS). ARD, 3.30-4.45u.