Rotjongens vieren duizendste Netwerk

De omroepen op Nederland 1 vieren zondag een feestje bij de duizendste aflevering van de actualiteitenrubriek Netwerk. KRO, NCRV en AVRO zijn dik tevreden over dit `gezamenlijke' programma, zo blijkt uit reacties van presentatoren en verslaggevers in de media. De critici – onder wie tv-recensent Maarten Huygen van NRC Handelsblad – zijn duidelijk in hun oordeel: Netwerk is `vettig', `sensationeel', `samenzweerderig' en `populistisch'. De rubriek `ronkt', zegt tv-recensent Cornald Maas van de Volkskrant, is `weinig neutraal', `belicht zaken van één kant'. ,,De toonzetting neigt naar emotioneel effectbejag'', aldus Maas in de VARA-gids. ,,Als er menselijk leed te zien is, wrijft Netwerk je dat extra in.''

Het programma is volgens de critici allesbehalve consistent door de verdeling over de drie omroepen van de inhoud. Er is geen centrale eindredacteur, de leiding is in handen van vertegenwoordigers van de betrokken omroepen. Voor de KRO is dat Fons de Poel, voor de NCRV Cees Labeur en voor de AVRO de voormalige ster-verslaggeefster van het NOS-journaal, Maria Henneman.

Zij wil graag dat het programma in de toekomst één geheel wordt in plaats van drie afzonderlijke onderdelen met alleen een gezamenlijke nieuwsdienst, maar erkent, zo zegt zij in de VARA-gids, aan de andere kant dat de drie redacties elkaar `scherp houden'. Henneman zegt de verschillende bloedgroepen niet duidelijk terug te kunnen vinden in het programma. ,,De gemeenschappelijke noemer is de reportagetraditie.'' Vriend en vijand erkennen dat de verslaggeverij van Netwerk een sterke component van het programma is. Netwerk is daardoor `beeldender' dan bijvoorbeeld Nova, dat vaker gesprekken voert, zowel in de studio als in de reportages.

,,Wij zijn een beetje rotjongens'', zegt verslaggever Sven Kockelmann in de KRO Krant. ,,We proberen zoveel mogelijk op z'n kop te zetten.'' De codewoorden daarbij zijn volgens Kockelmann `prikkelen', `confronteren' en `onthullen'. Volgens Kockelmann is Netwerk `een programma met een missie'. ,,Mensen moeten affiniteit met de politiek hebben.'' In Netwerk zegt Kockelmann te proberen de kiezer weer belangstellend te krijgen door `het kleffe optreden te doorbreken'. ,,Ik zit er niet om mensen af te maken, maar ik wil wel hun nieren proeven'', aldus Kockelmann, die er aan toevoegt dat hij `geen nacht' minder slaapt van een hard interview, ook als dat betekent dat een politicus niet meer met hem wil praten.

Stoere praat van deze Kockelmann, die zelf nog wel opmerkt dat het de politicus verder worst zal zijn dat de KRO wellicht niet meer met een camera langskomt, omdat er voldoende alternatieven zijn.

Dat maakt de vraag interessant wat precies de ratio is van het programma. Eigenlijk kan niemand daar een goed antwoord op geven. Nova is duidelijk: het programma probeert zo waarachtig mogelijk nieuws en ontwikkelingen van duiding en achtergrond te voorzien. Netwerk lijkt uitsluitend te willen scoren, op de missie van Kockelmann na de kiezer betrokken te houden bij de politiek. Of is er toch meer, afgezien van de wettelijke verplichting voor omroepen met een dergelijk programma te komen?

De bestuurders van de omroepen maken zich voortdurend grote zorgen over de identiteit van de afzondelijke zendgemachtigden. Samenwerken okee, maar het moet wel duidelijk blijven waarvoor de KRO staat en hoe de NCRV over de wereld denkt. Fons de Poel, de belangrijkste KRO-vertegenwoordiger in Netwerk verklaart wat dit standpunt betekent voor Netwerk: ,,Wanneer we dan uiteindelijk echt samengaan? Is dat belangrijk? We gaan in één gebouw zitten (..). Maar de redactielokalen blijven gescheiden. We doen al zoveel samen.''

Netwerk. Zes dagen per week rond 20.30 op Ned. 1.