Prijsstijging VS iets groter dan verwacht

De consumentenprijzen in de Verenigde Staten zijn de afgelopen maand gestegen met 0,5 procent ten opzichte van januari. Dat is iets meer dan de 0,4 procent die de meeste analisten hadden voorzien. Zonder de sterk schommmelende prijzen van energie en voedsel lag de stijging op 0,2 procent. Dit percentage komt wel overeen met de verwachtingen.

De prijsstijging is groter dan de 0,2 procent die in januari werd geregistreerd en vergroot de kans op een renteverhoging in de VS. Volgende week dinsdag vergadert het beleidscomité van de Amerikaanse centrale banken. Het is niet uitgesloten dat daar een renteverhoging uitrolt.

Donderdag werd bekend dat de producentenprijzen in februari zijn gestegen met 1 procent. Dat is de sterkste stijging in bijna tien jaar. Deskundigen hadden verwacht dat de stijging zou uitkomen op 0,5 à 0,6 procent. (ANP)