Oprichters uit leiding bij Endemol

Oprichters Joop van den Ende en John de Mol van Endemol leggen hun bestuursfuncties neer na de overname door de Spaanse telecomconcern Telefónica. Dat heeft John de Mol gisteren bekendgemaakt.

Van den Ende en De Mol zaten tot nu toe beide in de raad van bestuur van Endemol. Ze zijn ook grootaandeelhouder met elk een belang van ruim 25 procent in Endemol. Het Spaanse Telefónica heeft gisteren een bod uitgebracht op Endemol en betaalt in eigen aandelen. Het biedt omgerekend 5,5 miljard euro (ruim 12 miljard gulden) voor alle aandelen Endemol. De twee Endemol-oprichters worden hiermee in een klap de grootste aandeelhouders van Telefónica. Van den Ende en De Mol krijgen op papier respectievelijk 3,1 en 3,5 miljard gulden voor hun belang.

Joop van den Ende trekt zich onmiddellijk terug als bestuurder van Endemol. Hij kampt met gezondheidsklachten – hij is overspannen – en zat daardoor al enige tijd thuis. Van den Ende blijft wel directeur en enig aandeelhouder van Stageholding, zijn theaterproductiebedrijf. Dit onderdeel is al eerder afgesplitst van Endemol en is sindsdien eigendom van Van den Ende persoonlijk.

John de Mol blijft tot het eind van het jaar in functie als directeur van Endemol en wordt daarna `chief creative officer' (creatief directeur) van Telefónica, een speciaal voor hem gecreëerde functie. Of hij daarmee in de raad van bestuur van het Spaanse telecomconcern terechtkomt, is nog niet bekend. Wie De Mol opvolgt als hoogste baas bij Endemol, en of dat een Nederlander of een Spanjaard wordt, is eveneens onduidelijk. De huidige raad van bestuur van Endemol bestaat, naast Van den Ende en De Mol, uit R. Hendrikx (nieuwe media) en A. Schouwenaar (financiën).

Endemol gaat binnen Telefónica een aparte divisie vormen, naast de al bestaande onderdelen vaste en mobiele telefonie, dataverkeer, media (radio- en televisiestations) en Internet (Terra). Endemol verdwijnt van de Amsterdamse effectenbeurs.

Telefónica-voorzitter Juan Villalonga zei gisteren dat het mogelijk is dat Endemol uiteindelijk weer een eigen beursnotering krijgt, maar dan in de VS. Het concern bracht eerder Internetdochter Terra naar de beurs. In de loop van dit jaar krijgt de divisie Telefónica Media een eigen notering. Onder deze divisie vallen radio- en televisiestations in Spanje en Argentinië, een filmdistibuteur en een deelneming in het Britse mediaconcern Pearson.

ACHTERGRONDpagina 19

Bestuur Endemol

In het artikel Oprichters uit leiding bij Endemol (in de krant van zaterdag 18 maart, pagina 17) is de samenstelling van het Endemolbestuur onjuist weergegeven. Het bestaat uit J. de Mol (voorzitter), J. van den Ende (vice-voorzitter), A. Oostvogel (financiën), R. Hendriks (nieuwe media en distributie) en A. Schouwenaar (participaties en acquisities).