`Nina Brink zit op Bahama's'

Het is dit jaar drukker dan ooit op Geldzaken, de beurs voor de kleine belegger in Utrecht. De tegenvallende koers van World Online is hét gespreksonderwerp. `Maandag ga ik aandelen kopen.'

Het ruikt er naar geld en hamburgers. De Jaarbeurs in Utrecht biedt tot vandaag onderdak aan de beurs Geldzaken, het jaarlijks terugkerende evenement voor de kleine belegger. Binnen staan ze met z'n duizenden te dromen over rendement. Buiten zwaaien bedelaars de mensenmassa toe met het daklozentijdschrift. Ook zij hebben het geld geroken.

Het gesprek van de dag in de Jaarbeurs is natuurlijk de ogenschijnlijk impotente koers van Internetprovider World Online. ,,Ik heb het de hele tijd gezegd: het is allemaal een grote illusie geweest'', zegt Raúl Ezechiels (24), een economiestudent uit Groningen, die het uitblijven van de verwachte koersexplosie mijlenver zag aankomen. ,,Maandagochtend ga ik aandelen van World Online kopen'', zegt Ezechiels zelfverzekerd. ,,Ik denk dat de koers dan tegen de 40 euro aanzit.'' Binnen een maand verwacht hij een flinke koerswinst te kunnen boeken.

Ezechiels en zijn studiegenoot Bart van Velzen (19) noemen zichzelf ,,beleggingsadviseurs''. Een maand geleden hebben ze `Van Velzen Beleggingen' opgericht – ,,uit idealisme', zegt Van Velzen. De studenten claimen inmiddels 5.000 klanten te hebben en zeggen in een behoefte te voorzien. ,,Particuliere beleggers krijgen gewoon veel te weinig informatie.'

Van Velzen: ,,Hoeveel betaal je per abonnee van World Online? Ik geloof 20.000 gulden? Dat zijn tocht krankzinnige bedragen?'' Ezechiels: ,,Ik heb nu al geruchten gehoord dat Nina Brink al lang en breed naar de Bahama's is vertrokken met haar miljarden.''

World Online heeft op de jaarbeurs een Internetcafé ingericht. Het café, waar géén drankjes of hapjes worden geserveerd, wordt slecht bezocht vergeleken met de andere kraampjes in de hal. Alleen rondom de Internetzuilen, die een hoek van het café staan opgezet, is het stervensdruk. ,,Alle bedrijven die beeldschermen hebben, kunnen rekenen op meer aandacht'', zegt Marcel van Ostaden, beleggingsadviseur van de SNS-bank. Ook de SNS heeft dit jaar schermpjes in zijn kraam opgesteld.

Het is drukker dan ooit op de beurs Geldzaken, constateert Van Ostaden. Oorzaak: World Online. Particulier beleggen lijkt populairder dan ooit. Ruim 900.000 huishoudens in Nederland handelen in Nederlandse en buitenlandse aandelen, zo blijkt uit een recente enquête van onderzoeksinstituut NIPO. Ongeveer 1,2 miljoen huishoudens investeren hun geld in beleggingsfondsen.

Ook de belangstelling voor World Online was overweldigend. ,,In het merendeel van de gevallen gaat het om mensen die snel rijk willen worden. De meesten weten niet zoveel van beleggen.'' De beleggingsadviseur spreekt dan ook liever van speculanten.

Het grote gevaar voor de kleine belegger is ,,de emotie rondom Internet'', die niets te maken heeft met de ,,rationele fundamenten'' van het beleggen, zegt Van Ostaden. Kleine beleggers zijn vatbaarder voor emoties, meent de beleggingsadviseur.

Kapper Johan Engwerda (44) en aannemer Cornelis Weerstand (49) uit Friesland hadden graag aandelen van World Online gehad. Maar ,,de kleine belegger wordt erbuiten gehouden'', zegt Weerstand weemoedig. Het was bijna onmogelijk om aandelen van de Internetprovider te pakken te krijgen. Het grootste deel ging naar institutionele beleggers. ,,Ik denk dat ik maandag wel aandelen ga kopen – als de koers zo laag blijft'', zegt Weerstand. Engwerda knikt instemmend. ,,Kijk'', zegt hij. ,,Beleggen is uiteindelijk het saaiste wat er is. Je moet af en toe ook voor de `korte dobbel' gaan – om de spanning erin te houden.''

    • Stéphane Alonso