Niet alle IT over één kam

Bij de jacht op goud werden de leveranciers van schoppen, bijlen en tenten rijk en keerden de goudzoekers berooid terug. Zal het met de huidige IT-hype ook zo gaan?

Voor beleggers hebben de laatste weken bijna uitsluitend in het teken gestaan van de vraag of aandelen in de sectoren die tegenwoordig met TMT worden aangeduid (Technologie, Media, Telecom) nu wel of niet overgewaardeerd zijn. Juist deze week leverde in die spannende beurssoap, met de duikeling van de technologiebeurs Nasdaq van tien procent in luttele dagen, en de beursgang van World Online, een paar fraaie cliffhangers op. Niemand kan zeggen of World Online met zijn toch al hoge introductiekoers de Internet-gelovigen rijk gaat maken, af dat al na een paar handelsdagen de lucht uit de flink opgepompte waardering gaat lopen.

Overigens, mocht dat laatste gebeuren dan zal dat zeker geen geïsoleerd fenomeen zijn. Want als het idee dat de fondsen van de nieuwe economie nu echt te duur zijn geworden, vastere vorm krijgt, dan heb je kans dat beleggers die nu alleen nog maar op papier rijk zijn tegelijk proberen winst te nemen. En inderdaad was de afgelopen week al te zien dat TMT-fondsen, rijp en groen, in de verkoop gingen. Van prille Internet-start-ups en cyclische halfgeleidermakers tot grote telecom-aanbieders of gerenommeerde hardwarebouwers.

In zekere zin is dat begrijpelijk, want de beurzen zijn de afgelopen maanden zeer sterk `momentum-gedreven' geweest. Dat wil zeggen dat niet fundamentele analyse van individuele bedrijven de basis was voor aankoopbeslissingen, maar het beursklimaat. Zolang de trend in de koersen naar boven gericht was, bleef men kopen. `Wie zich de laatste jaren bij zijn aan- en verkoopbeslissingen door waarderingen heeft laten leiden, heeft een ellendige tijd achter de rug', merken professionele beleggers op.

Maar dit betekent wel dat als het klimaat omslaat, en momentum-beleggen de norm blijft, ICT-gerelateerde bedrijven ook weer zonder te discrimineren verkocht zullen worden. ,,En dat is nu juist wat men niet zou moeten doen'', vindt onder anderen Ted den Ouden, één van de fondsbeheerders van het Optimix Technology Fund. Er is volgens Den Ouden namelijk een wereld van verschil tussen online-retailers zoals Amazon.com of een portal als World Online, en de grote softwaremaker Oracle of de netwerkbouwer Cisco. ,,Of en wanneer die eerste twee winst gaan maken is een grote vraag. Maar de laatste twee maken wél winst. Bovendien is daar de winstgroei niet alleen redelijk voorspelbaar, maar hij pakt ook elke keer hoger uit dan iedereen verwachtte.''

Niet voor niets is zijn fonds, net als de sectorbeleggingsfondsen van andere vermogensbeheerders zoals ING, Postbank, ABN Amro, Robeco en Ohra, onderverdeeld in thema's. Dat zijn eigenlijk subsectoren.

Het Optimix Technology Fund onderscheidt zes thema's. Namelijk: software, services, Internet, semi-conductors (halfgeleiders), hardware en networking & Telecom. Het fonds van Den Ouden is een tijd geleden al begonnen zijn belangen in het thema `Internet' terug te brengen. Daaronder vallen bedrijven als Yahoo, en AOL (America On Line, dat onlangs de mediagigant Time-Warner overnam), maar ook de elektronische boekhandel Amazon.com en het `veilinghuis' eBay. Den Ouden: ,,De vooruitzichten van dergelijke business-to-consumer (b2c) bedrijven vinden we nogal onzeker. Liever beleggen we in bedrijven die in het business to business (b2b) segment actief zijn. Want dat het bedrijfsleven massaal investeert om zowel aan de inkoop- als aan de verkoopkant klaar te zijn voor het zakendoen via Internet, dat staat vast.''

Ondernemingen die de infrastructuur bouwen waarover de explosief toenemende stroom dataverkeer moet gaan lopen, kunnen voorlopig ongelimiteerd groeien. Want capaciteitsgebrek zal nog jaren een bottleneck zijn. Telecombedrijven als Vodafone, KPN of Deutsche Telekom, maar zeker ook Nokia en Ericsson, alle voorlopers in mobiele telecommunicatie, spelen daarin een rol. Om diezelfde reden hebben ook bedrijven die technologie (hard- en software) ontwikkelen om databestanden te comprimeren en op te slaan (storage) zoals EMC, of die zogeheten routers maken zoals Cisco, een voorname rol. En eigenlijk geldt dat evenzeer voor ondernemingen die technologie voor broadband dataverkeer ontwikkelen. Meer bandbreedte gaat het straks mogelijk maken dat je goede kwaliteit televisiebeelden op je pc kunt ontvangen, of dat je met je mobiel kunt betalen. Daarnaast zal er nog lange tijd grote vraag zijn naar specialisten in het bouwen van websites voor bedrijven, of het implementeren van e-commerce strategieën.

Den Ouden: ,,Het is ook een misverstand om te denken dat alles wat met ICT te maken heeft koers/winstverhoudingen kent die in de honderden lopen. Dat geldt voor AOL en Yahoo, maar niet voor hardwaremakers zoals Dell, Compaq of IBM die schommelen tussen een k/w van twintig en dertig. En ook bedrijven als Oracle en Microsoft die software voor onder meer het Internet leveren zijn met k/w's van 70 tot 80 wel duur, maar niet buitenproportioneel.''

Het valt trouwens op dat vermogensbeheerders die niet puur op ICT gefocust zijn en geacht worden over alle sectoren gespreid te beleggen, zich meestal beperken tot bedrijven die het gereedschap en de bouwstenen leveren voor de informatiesnelweg (een al bijna weer vergeten term). Allemaal kennen ze het verhaal dat tijdens de beroemde Goldrush van 1849 in Californië de mensen die schoppen, bijlen en tenten verkochten echt fortuin maakten, terwijl de meeste goudzoekers na jaren van gewroet Californië even berooid verlieten als toen ze er kwamen.